Ismerd meg a pizza történetét!
Ma már szinte el sem tudjuk képzelni, milyen lenne a világ, ha nem tudnánk szinte minden sarkon hozzájutni az olasz konyha remekéhez, a pizzához. Pedig a finomság csupán a 18. században nyerte el mai formáját. Hogy hogyan? Blogcikkünkből megtudhatod.
A pizza szó az olasz „picea” szóból ered, melyet a rómaiak a kenyér kemencében sütésének leírására használtak. Az eredetileg lapos kenyérre emlékeztető, lepényszerű, olívaolajjal, fűszerekkel és egyes esetekben mézzel készített, köveken sült lepény évszázadokon át a szegények ételének számított.
Amerika felfedezése sok más ország gasztronómiájához hasonlóan az olasz konyhában is komoly változásokat hozott. A paradicsom lassan bekerült az egyes ételek hozzávalói közé, és hamarosan számos fogás elengedhetetlen alapanyagává vált. 1889-ben az elsősorban a kevésbé tehetős vendégekre specializálódott nápolyi Pizzeria Brandiban dolgozó Raffaele Esposito is paradicsomos szószt használt, amikor megkreálta a ma ismert pizzák közvetlen elődjének számító fogást a pizzériájukban váratlanul felbukkanó I. Umberto király és felesége, Margherita di Savoia királyné számára. A sütödei munkás minden erejével igyekezett lenyűgözni a magas rangú vendégeket, így a pizza elkészítésekor a nemzeti lobogó színeit igyekezett felhasználni: zöld bazsalikomot, fehér mozzarellát, illetve piros paradicsomszószt. Így született meg a legenda szerint a mai napig legismertebb pizzafajta, a Pizza Margherita.
Ezen a hétvégén a Zilában is minden az ikonikus olasz fogásról szól majd, ugyanis Ulrich Tamás vendégséfünk vezetésével óriási pizzapartyt tartunk éttermünkben. Az eseményre asztalfoglalás ajánlott a https://zilakavehaz.hu/asztalfoglalas/ linkre kattintva vagy a +36 30 597 6444-es telefonszámon.