Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Isteni gyümölcsös sütemények az őszi hónapokra

Az ősz első felénél talán nem is választhatna senki tökéletesebb időpontot házi sütemények készítéséhez. Immár túl vagyunk a kánikulák időszakán, így működő sütő mellett is elviselhető a konyha hőmérséklete, a süteményekhez pedig rengeteg friss idénygyümölcs érhető el. Íme néhány ötlet, mi minden készülhet belőlük.

Pite, tart

Ha gyümölcsös süteményre kell gondolni, talán mindenkinek a pite az első asszociációja. Elkészítése egyszerű, szinte a végtelenségig variálható, a végeredmény látványos és garantáltan osztatlan sikert arat.

A megszokott almás variáción túl kipróbálhatunk akár körtés, szilvás pitéket is, a tölteléket dúsíthatjuk dióval vagy az őszi, téli hónapok ízvilágához hangolhatjuk: kerülhet bele fahéj, szegfűszeg, kardamom, csillagánizs, szerecsendió.

Érdemes kipróbálni a franciák elegáns pitevariációját, a tartot, amely további variációs lehetőségeket biztosít ennek az egyébként is ezerarcú sütemény elkészítésekor.

Piskóták, kevert tészták

Amikor csak a legalapvetőbb hozzávalók találhatóak meg otthon, nincs lehetőségünk bevásárolni és gyorsan akarunk finomat alkotni, a gyümölcsös piskóták és kevert tészták ideális megoldást jelentenek, és némi porcukorral meghintve ezeket a süteményeket is elegánsan tálalhatjuk.

A kevert tésztával mindössze annyi dolgunk van, hogy a tészta hozzávalóit összekeverjük, hozzáadjuk a felkockázott gyümölcsöt, és már mehet is a sütőbe. A tésztát ízesíthetjük különböző fűszerekkel, vaníliával, reszelt citromhéjjal, kerülhetnek bele a gyümölcsök mellett aprított olajos magvak vagy akár csokoládé is.

Gyümölcsből szinte akármit használhatunk hozzá. A szokásos barack, szilva és bogyós gyümölcsök mellett kerülhet bele szinte bármi, amit otthon találunk: alma, körte, de még szőlő is. A gyümölcsöket ráadásul bátran variálhatjuk egymással is.

A gyakorlottak megpróbálkozhatnak a hasonló tésztákból készülő fordított süteményekkel is. Ennek az édességnek az a különlegessége, hogy az edény aljára, amelyben a sütemény készül, egy gyümölcsréteg kerül és csak ezután kerül rá a tészta. Sütés után a kész desszertet kiborítjuk az edényből, így a gyümölcsréteg a sütemény tetejére kerül, színessé és dekoratívvá téve azt.

Muffinok, cupcakek

A muffinok az egyszerű, de nagyszerű megoldások pártolóinak nagy kedvencei. Elkészítése nem igényel komoly előkészületeket, az ízvilág szabadon variálható, a végeredmény pedig látványos, sőt könnyedén tovább dekorálható, a sütemény pedig egyszerűen fogyasztható bármilyen rendezvény vagy piknik alkalmával.

A kevert tésztákhoz hasonlóan a muffinok is egyszerűen összeállíthatóak, gyümölcsök, fűszerek, olajos magvak is tetszőlegesen adhatóak hozzá. A különböző mascarponés vagy vajas krémekkel is dekorált cupcakeknek pedig nemcsak a látványához ad hozzá a dekoráció, de a sütemények ízét is izgalmasabbá teszi.

A variációs lehetőségeknek köszönhetően igazán formabontó süteményekkel is előállhatunk az őszi időszakban: készülhet almáspitét, szilvás gombócot idéző sütemény muffin alakban, vagy ízesíthetjük a tésztát akár karakteres ízű borokkal és készíthetünk igazi szüreti csemegét: szőlős-boros muffint.

Morzsatorták

A crumble, vagy magyarosan morzsatorta, nem véletlenül örvend egyre nagyobb népszerűségnek világszerte. A friss gyümölcsből és a rá szórt lisztből, vajból és cukorból összeállított finom morzsa találkozásából egy gyümölccsel és ízzel teli sütemény születik.

Mivel a morzsán kívül csak gyümölcsöt tartalmaz, akár egész diétás desszertet is készíthetünk ezzel a technikával. A morzsát dúsíthatjuk olajos magvakkal, sőt egyes receptek ki is hagyják belőle a lisztet, ezzel is csökkentve a sütemény szénhidrát tartalmát.

 

Scroll To Top