Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Itt a szilvaszezon!

Nyár végén, ősz elején számos ízletes gyümölcsnek van szezonja. E heti blogcikkünkben a szomorúan alulértékelt, mégis rengeteg mindenre használható és számos előnyös tulajdonsággal rendelkező szilvát mutatjuk be.

Az édes húsú, jellegzetes, lila színű gyümölcshöz szinte méltatlanul kedvező áron juthatunk hozzá. Négy éve akadt olyan gazda, aki 10 forintét kínálta kilóját. Ma már persze ennyire olcsón nem szerezhetjük be a gyümölcsöt, de a Szedd Magad mozgalom keretében pár száz forintét hazavihetjük kilóját.

A szilva alulértékeltsége különösen elszomorító, ha számba vesszük a gyümölcs előnyös tulajdonságait. A szilva rendkívül magas az antioxidáns tartalma, és sokféle ásványi anyagot (pl. vasat, kalciumot, káliumot, magnéziumot, foszfort és szelént) és vitamint (A-, B- és C-vitamint), rostot is tartalmaz. Mindezeknek köszönhetően kiváló immunerősítő, a rostnak köszönhetően serkenti az emésztést, elősegíti a megfelelő cukorfelszívódást, illetve enyhe hashajtó hatású. 

A gyümölcs pozitív élettani hatásait természetesen akkor aknázhatjuk ki a leghatékonyabban, ha nyersen fogyasztjuk, de számos ízletes ételnek is alapanyaga lehet. Valószínűleg mindannyiunk első asszociációja a szilvás gombóc, ám bátran kreálhatunk ennél izgalmasabb, formabontóbb szilvás fogásokat is.

A gyümölcsből például isteni hideg krémleves készülhet, amely vaníliával, fahéjjal, szegfűszeggel vagy mondjuk kardamommal megbolondítva igazán különleges finomság lehet. A szilva emellett nagyszerűen passzol különböző húsételekhez – főként szárnyasokhoz – és piskóták, piték töltelékeként is remekül megállja a helyét.

Ezek mellett természetesen a klasszikus elkészítési módokról sem szabad megfeledkeznünk. A szilvából isteni befőtt, lekvár, nagyszerű fűszeres chutney készülhet, amely kiváló kiegészítője lehet különböző húsos ételeknek. Ezek mellett, ha rendelkezésünkre áll a megfelelő felszerelés, a pálinkafőzésbe is belevághatunk.

Hogy hogyan készíthetsz aszalt szilvát házilag, azt ebben a cikkünkben mutattuk be.

Akármelyik felhasználási mód mellett döntünk is, egy biztos: érdemes jócskán bevásárolnunk az ízletes és jótékony hatású gyümölcsből, amíg tart a szezonja.

Scroll To Top