Itt az új tanév – főzzünk gyerekkávét!
Beköszöntött az ősz, kitárult az iskola kapuja. Habár még melegen süt le ránk a nap, és tombol az indián nyár, a hűvösebb hónapokra időben el kell kezdeni a felkészülést.
A gyerkőcöknek persze minden nap újabb motivációra van szüksége, hogy jól induljon az iskola. Ehhez nyújt tökéletes segítséget egyszerű kis receptünk hidegben és melegben egyaránt – készítsünk együtt egy isteni gyerekkávét! Na persze ha marad belőle a reggeli után, nekünk is kellemes napindító lehet a koffeinmentes finomság!
Az igazi gyerekkávé titka abban rejlik, hogy kétféle pótkávéból készítjük. Egy adaghoz 1 liter vízben főzzünk le 2 evőkanál pörkölt, darált árpát, majd szűrjük le. Eközben egy másik liter vízben szintén két kanál darált cikóriát főzünk le, majd a hozzá szánt tejet is felforraljuk. Egy bögre zamatos kávéhoz fél-fél decit keverünk össze a kétféle kávéból, aztán egy deci tejjel és ízlés szerint cukorral fejezzük be a finomság készítését.
Persze nincs igazi gyerekreggeli egy isteni süti nélkül: a gyerekkávéhoz tökéletesen passzol az alábbi recept alapján készített finomság.
30 dkg liszt
fél tk. sütőpor
25 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 tojás sárgája
1 cs. vaníliáscukor
1 citrom reszelt héja
5 dkg darált dió, 1 tojásfehérje, kristálycukor
A lisztet összekeverjük a sütőporral. A vajat lereszeljük nagy lyukú reszelőn, és összemorzsoljuk a liszttel. Hozzáadjuk a porcukrot, tojássárgáját, vaníliáscukrot és a citromhéjat. Az összegyúrt tésztát fél órára a hűtőbe tesszük. Pihentetés után kinyújtjuk, kiszaggatjuk a tésztát, majd tojásfehérjével megkenjük a tetejét és ezt cukros dióba forgatjuk. Végül pedig 180 fokon aranybarnára sütjük.
Indulhat a tökéletes reggel?