Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Ízletes és egészséges – Itt a medvehagymaszezon!

Kellemes erdei sétákat téve az ország számos pontján megcsaphat minket a medvehagyma egyedülálló aromája. Az évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, isteni hagymafélét azonban nemcsak különleges íze, hanem jótékony hatásai miatt is érdemes fogyasztanunk.

A  sajamás, salamás, sarima, sási-hagyma, selyemi hagyma, boszorkányhagyma és vadfokhagyma néven is ismert medvehagyma a liliomfélék családjába tartozó, nagyjából 30-40 cm magasra növő, hosszú, zöld leveleiről ismert zöldség. Nevét egy népi hiedelemnek köszönheti, amely szerint a növény intenzív illata ébreszti fel a téli álmot alvó medvéket, akik a barlangjukból előbújva medvehagymával táplálkoznak először.

Noha lelőhelyein szinte szőnyegszerűen borítja a talajt, Nyugat-Európában olyannyira kedvelt fűszernövénnyé vált az utóbbi években, hogy a tömeges gyűjtése veszélyeztetni kezdte állományát, ezért védetté nyilvánították. 

A növény népszerűségén nincs mit csodálkozni. Enyhén csípős, fokhagymára emlékeztető, ám annál lágyabb íze remek salátaösszetevővé teszi, de nagyszerűen passzol húsokhoz, sajtokhoz, sajtkrémekhez, rizottókhoz, sőt akár ízletes pesto vagy krémleves is készülhet belőle.

Mindezek mellett a tavaszi fáradtság egyik leghatékonyabb elűzőjénet tartják – nem véletlenül. A medvehagyma ugyanis számos pozitív élettani hatással is bír. Fő hatóanyaga a fokhagymában is megtalálható allicin, emellett jelentős a vas- és C-vitamin tartalma. Ez utóbbi kedvezően hat az immunrendszer működésére és vitalizál bennünket. 

A benne található antibakteriális és gombaellenes összetevők kedvezően hatnak a gyomorra, a bélrendszerre, így egyaránt hatékonyan lép fel krónikus hasmenés és szorulás ellen. Népi megfigyelések tanúsága szerint a medvehagyma gombaölő hatása bőrön borogatásként, lemosásként hatékonyan léphet fel egyes gombás fertőzésekkel szemben.

Kedvezően hat továbbá a szív- és érrendszerre. Tudományos megfigyelések szerint vérnyomáscsökkentő hatású, lassítja a koleszterin lerakódások kialakulását az érfalban, javítja a végtagok keringését. Ezeken felül enyhíti a szédülést és fejfájást, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, valamint vizelethajtó hatással is bír.

A márciustól májusig terjedő időszakban piacokon, bioboltokban könnyedén beszerezhetjük, de a kellő mértéket betartva akár magunk is szüretelhetünk medvehagymát a természetben. Mindkét esetben érdemes azonban odafigyelni, hogy ne tévesszük össze a méretre és alakra hasonló gyöngyvirág levelekkel, ugyanis ez utóbbi mérgező.

A friss medvehagymát, ha nem használjuk fel azonnal, akár hónapokig eltárolhatjuk a mélyhűtőben, hogy az év többi napján is izgalmas ízvilágot kölcsönözhessen a legkülönfélébb fogásoknak.

Scroll To Top