Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Játsz az étellel! – Szuper konyhai játékötletek a nyári szünetre

„Az étel nem játék” – hallhattuk gyakran kis korunkban a szülőktől, nagyszülőktől óvónéniktől. Pedig igenis nagyszerű és kreatív játékok készülhetnek ételek felhasználásával. Ha gondot okoz, hogyan kösd le a gyerkőcöket a nyári szünet alatt, válogass ezek közül az ötletes elfoglaltságok közül, melyekkel a legkisebbek is könnyedén elszórakoztathatják magukat a konyhában.

 

Süthető gyurma sóból és lisztből

Sokaknak talán nem új ötlet és ők maguk is játszottak már gyermekként só-liszt gyurmával. Akik még nem próbálták, azoknak mindenképpen javasoljuk, hogy tegyenek egy kísérletet ezzel az egyszerűen és olcsón előállítható játékkal.

Nincs szükség hozzá másra, csak egy egység lisztre, egy egység finomszemű sóra, egy kevés vízre, hogy összeálljon a keverék és néhány kanál olajra, hogy szép, fényesek legyenek a gyurmaszobrok. Minél finomabb sót használunk, annál könnyebb lesz bánni a gyurmával. A kész alkotásokat sütőben is kisüthetjük, de a szabad levegőn is megszáradnak. A szobrokat szárítás után kifesthetjük vagy akár már az elkészítéskor is megszínezhetjük a gyurmát egy kevés ételfestékkel.

 

Nem-newtoni folyadék vízből és keményítőből

A nem-newtoni folyadék egy igazán érdekes anyag. Ha lassan, finoman érünk hozzá, sűrű folyadékhoz hasonló tulajdonságokat mutat, ha azonban nagyobb erőt kifejtve érünk hozzá, szilárd anyagként viselkedik. Szokatlansága miatt nem csupán a gyerekeket, de a felnőtteket is képes lehet akár órákon keresztül is lekötni.

Aki szeretné kipróbálni, könnyedén elkészítheti otthon. Csak némi étkezési keményítő szükséges hozzá, melyet a tömege felének megfelelő mennyiségű vízzel alaposan elkeverve már el is kezdhetjük a különleges anyaggal való kísérletezést.

 

Stresszlabda lufiból

Lisztből vagy keményítőből nemcsak gyurma vagy nem-newtoni folyadék készülhet. Ha egy lufit töltünk tele velük, vicces, nyomogatható stresszlabdák kerülhetnek ki a kezeink közül, melyeket kedvünk szerint dekorálhatunk, készíthetünk nekik hajat vagy különböző arckifejezéseket rajzolhatunk nekik.

Ha sikerül kellően alaposan megtölteni a lufikat, kedvünkre formázhatjuk őket, különböző alakot (vagy arckifejezést, ha rajzolunk nekik szemet, szájat) adhatunk a vicces bábuknak.

 

Játék száraztésztával

Gyermekként vicces játéknak tűnt azt próbálgatni, hogy vajon fel tudjuk-e fűzni a főtt makaróni szálakat a villánk fogaira. Miért ne készülhetne hát gyöngy a száraztésztából? A nagyobbak próbálkozhatnak rövid makarónival, pennével vagy rigatival, a kisebbek a tortiglionit javasoljuk. A tésztagyöngyöket felfűzés előtt akár ki is festhetjük.

A változatos formájú száraztészták nemcsak gyöngyként mutatnak jól, hanem egy sötét kartonlapra felragasztva kreatív tésztaképek is készülhetnek belőlük. Ehhez spagettit, pillangóalakú farfalle tésztát javaslunk. Választhatunk eleve színes „alapanyagot”, de akár felragasztás után is megfesthetjük a tésztákat.

Scroll To Top