Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Julia – egy ikon a konyhából

Mára a szórakoztatóipar komoly szegmensét képzik a gasztroműsorok, gasztro-realytik, -krimik és -regények. Minden valamirevaló híresség szakácskönyvet ír, blogol vagy legalábbis képeket oszt meg az Instagramon a főzési szokásairól. De volt valaki, aki korát megelőzve forradalmasította a műfajt, és már a ‘60-as években igazi gasztrosztár volt: Julia Child.

2009-ben, amikor Meryl Streep Julia Child bőrébe bújt a Julie & Julia – Két nő, egy recept című filmben, az egész világ újra felfedezte magának és zárta szívébe a ‘60-as évek gasztrohősét. De ki volt ez a különös nő, akinek életműve több millió nő konyháján söpört végig?

Julia Carolyn McWilliams néven született Kaliforniában, egy háromgyerekes családba érkezett első gyerekként. Szívesen sportolt, és már középiskolás korára elérte a 188 centiméteres magasságot. Az egyetem elvégzése után gépírónőként helyezkedett el egy lakberendezési cég reklámosztályán. A második világháború évei alatt az Office of Strategic Services-nél dolgozott, mert bár megpróbált bekerülni az amerikai hadseregbe, ez a magassága miatt nem volt lehetséges. Eleinte gépíróként dolgozott, majd egy szigorúan titkos beosztásba léptették elő. Később Sri Lankára került, ahol titkos és bizalmas információk katalogizálásával és továbbításával foglalkozott, majd Kínában lett a az OSS titkárságvezetője.

A háború alatt Sri Lankán ismerkedett meg Paul Cushing Childdal, akivel később összeházasodtak, és Párizsba költöztek. Itt kezdődött gasztronómia iránti szenvedélye: élete első osztrigájáról azt nyilatkozta: „úgy éreztem, szabaddá váltam és lelkierővel töltődtem fel”. Párizsban beiratkozott a neves Le Cordon Bleu főzőiskolába, és innen nem volt megállás.

1961-ben adták ki szokatlanul terjedelmes, 734 oldalas Mastering the Art of French Cooking című könyvét, ami azonnal bestseller lett, és a közönség is imádta! Ezt követően Julia cikkeket írt magazinok számára, és még több mint 20 könyvet írt önállóan és másokkal közösen.

1963-ban kezdődött A francia főszakács című műsora, ami országos népszerűségre tett szert és 10 éven keresztül volt műsoron. Az 1970-es és 1980-as években Julia Child több tévés műsor sztárja volt, köztük a Julia Child & Company, Julia Child & More Company és Dinner at Julia’s-nak. 1981-ben alapított meg „bor és étel” intézetét, aminek feladata volt, hogy „elősegítse a minőségi borok és ételek elfogadását és megértését”. A ‘90-es években további négy sorozat követte a megelőzőeket.

2000-ben megkapta a francia becsületrendet és az Amerikai Művészeti és Tudományos Akadémia tagjai közé választották. 2003-ban megkapta az amerikai elnöki szabadság-érmet. Tiszteletbeli doktori címet kapott a Harvardtól, a Smith College-tól és a Brown University-tól, több más egyetemek mellett.

2001-ben Julia Child idősek otthonába vonult, házát és irodáját a Smith College-ra hagyta. Konyháját, amiben a pultok, Julia termetéhez igazodva, szokatlanul magasan voltak, a National Museum of American History-nak adományozta, ahol jelenleg is látható.

Julia még a gasztroforradalom és a tápanyag útvesztő előtt kezdte munkásságát. Amikor ételeit azzal bírálták, hogy nem egészségesek, a következőket nyilatkozta:

„Mindenki túlreagálja a dolgot. Ha az ételtől való félelem folytatódik, az a gasztronómia halála lesz az Egyesült Államokban. Szerencsére a franciák nem szenvednek ettől a hisztériától. Élveznünk kell az ételeket. Az életben ez a legegyszerűbb élvezet.”

Szerintünk nincs más dolgunk, mint megfogadni a tanácsát!

Scroll To Top