Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 Asztalfoglalás

Kávékoktélok

 

Imádod a kávét? Feketén, tejjel, hidegen, melegen, bárhogyan és bármikor? Akkor bizony érdemes kipróbálnod a kávékoktélokat is!

Egy tavaszi vagy nyári estén, baráti társaságban nincs is jobb, mint egy frissítő kávékoktél, ami nem csupán finom, de még fel is pörget. Összegyűjtöttük, hogy szerintünk melyek a legjobb kávés italok.

A legismertebb mind közül talán az ír kávé, amit szinte minden vendéglátóhelyen megkaphatsz, de természetesen Te magad is elkészítheted. Először is szükséged lesz hozzá egy hőálló, talpas üvegpohárra, amibe 4 cl ír whiskeyt és 3 teáskanál barnacukrot kell tenni. A kávégép gőzölőjével addig melegítjük, amíg a cukor fel nem oldódik benne (vagy meggyújtjuk a whiskeyt és így karamellizáljuk a cukrot). Erre ráöntünk 2 dl forró kávét, és kicsit hagyjuk kihűlni. Közben tejszínt habosítunk, de csak annyira, hogy még csurgatni lehessen. Ezt lassan hozzáadjuk a koktélalaphoz, és kész is az ír kávé.

A kávé grog a citrusféléknek köszönheti frissítő ízét. Egy hőálló pohár aljára egy kis kanálnyi vajat, egy darab citrom- és egy darab narancshéjat helyezünk, erre öntünk 2 cl tejszínt (anélkül, hogy felvernénk) és 4 cl fehér rumot. Kicsit elkeverjük, majd az egészet felöntjük tetszés szerinti mennyiségű frissen főzött, forró kávéval. Ízlés szerint tehetünk bele cukrot vagy mézet is.

Ha hideg kávékülönlegességet szeretnénk készíteni, érdemes kipróbálni a jeges, rumos kávékoktélt. Ehhez az alábbiakra lesz szükségünk: 2 dl szobahőmérsékletű vagy hideg kávé, 2 cl fehér rum, 2 cl barna rum, 2 teáskanál cukor, 1 evőkanál tejszín, tejszínhab és jég. Az elkészítése pedig nagyon egyszerű! Egy sékert tölts meg félig jéggel, öntsd rá a cukrot, a rumokat és a kávét, majd rázd egészen addig, míg habos nem lesz! Egy pohár aljára tegyél tejszínt, erre öntsd rá a kávés keveréket, a tetejét pedig díszítsd tejszínhabbal, esetleg karamellsziruppal! Finom és frissítő koktélt kapsz!

Persze nem kell, hogy egy kávékoktél alkoholmentes legyen. Egy jó frappé bármikor felfrissíthet, és utána még autóba is ülhetsz! A görög eredetű kávékoktélhoz egy csőpohárban keverj el egy csapott evőkanálnyi instant kávét és ízlés szerinti cukrot nagyon kevés forró vízzel! Épp csak annyi vizet használj, amennyi feltétlenül szükséges! Tejhabosítóval verd a keveréket kemény habbá! Tegyél a pohárba pár szem jégkockát, majd hideg tejjel öntsd fel, esetleg lazítsd egy kevés vízzel!