Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Kedvenc édességünk, a madártej

 

A tojásfehérjét cukorral kemény habbá verjük, és felforralt, vaníliás cukros tejben kifőzzük. A tejet átszűrjük, és elkeverjük a tojássárgájával összedolgozott vaníliás pudingporral. Kinek ne lennének ismerősek ezek az egyszerű utasítások? Gyerekkorunk kedvenc desszertjében az a legfantasztikusabb, hogy hidegen és melegen, télen és nyáron egyaránt imádnivaló. Azt azonban kevesen tudják, hogy a csemege francia ősökkel rendelkezik és már a 18. század közepétől Európa-szerte ismert. Eleinte meglepő módon egyfajta képzeletbeli ételt jelölt a kifejezés, amolyan szólásmondásként, hisz a madár teje nem lehet valóságos. Azonban 1834-től már a tejből és tojásból készült édességre használták.

A finomság azóta szerencsére alapvető kelléke nem csak a kisgyerekes nyárdélutáni ebédeknek, de az édesszájú felnőttek is könnyen finom falatokhoz juthatnak a receptnek hála.

A Zilában is nagyon szeretjük a madártejet, azonban leleményes cukrászmesterünk tevékenykedésének hála már nem csupán eredeti formájában élvezhetjük, hanem csodálatos tortakreációként is. Ráadásul nem is akármilyen tortáéban – a Zila madártejtortája ugyanis 2007-ben sikeresen elnyerte az Ország tortája címet. A recept sem hétpecsétes titok már: a Zila honlapján bárki hozzáférhet, ha kísérletezni támad kedve!

Scroll To Top