Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Kedvenc gasztrofilmjeink a 2000-es évekből

Mindannyiunk életében központi szerepet töltenek be az ételek és a gasztronómia, így nem meglepő hogy a filmekben is egyre-másra bukkan fel ez a téma. Az elmúlt években is rendre készültek a főzéssel és evéssel kapcsolatos remekművek, mi most összeszedtük az ezredforduló óta készült kedvenceinket.

Csokoládé (Chocolat, Lasse Hallström, 2000)

Rögtön egy erős darabbal indítjuk a listát, hiszen az új évezred is ezzel a csodálatos filmmel vette kezdetét! Hallström 2000-es, már-már szinte kultikus filmje egyszerre mesél szerelemről, kirekesztésről, vallásról, családról, barátságról és persze mindannyiunk kedvencéről, a csokiról. Ráadásul nem mások láthatóak a főszerepben, mint Johnny Depp és Juliette Binoche!

L’ecsó (Ratatouille, Brad Bird – Jan Pinkava, 2007)

Soha senki nem beszélt még olyan elragadóan és lenyűgözően, no meg őszintén az étel szeretetéről, mint Remy, aki világ életében arról álmodoott, hogy egy nap elismert szakács lesz. Csakhogy egy apróság nagyon akadályozza ebben, nevezetes az, hogy ő egy patkány. Persze egy animációs filmben nincs lehetetlen, így a kis patkánynak is ölébe pottyan a nagy lehetőség, hogy bebizonyítsa: főzni bárki tud!

Julie & Julia – Két nő, egy recept (Julie & Julia, Nora Ephron, 2009)

A Julie Powell önéletrajzi ihletésű regényéből készült filmet minden nő azonnal a szívébe zárta. A főhősnő, Julie óriási fába vágja a fejszéjét, amikor korának leghíresebb szakácsnőjének összes receptjét végig akarja főzni egy év alatt, de a hetek-hónapok elteltével a finom ételeken kívül mást is kap: önmagába vetett hite is önigazolást nyer. Fantasztikus ételek és fantasztikus színésznők garantálják a szórakozást… no, meg a jó étvágyat.

Sukiyaki (Gokudô meshi, Tetsu Maeda, 2011)

Bár a hazai mozikat sajnos elkerülte, a szemfülesek néha elcsíphetik ezt a különc japán komédiát, melyben 5 börtönbüntetését töltő rab érdekes játékot játszik. Az kapja meg a legfinomabbnak számító fogást egy ünnepi vacsora során, aki úgy tudja elmesélni a legszebb evéssel kapcsolatos emlékét, hogy a többieknek egytől-egyig összefut a nyál a szájukban. Ugye nem kérdés, hogy garantáltan mindenki enni akar egy ilyen film után?

A séf (Chef, Jon Favreau, 2014)

Jon Favreau egyedi humora és emberi természete köszön vissza A séfben, melynek nem csupán rendezője, de főszereplője is. Egy olyan, valaha híres séfet alakít, aki egyre távolabb kerül a modern konyhától és a családjától, ám amikor úgy tűnik, teljesen kicsúszik a lába alól a talaj, fogja magát, és megvalósítja régi álmát: körbejárja Amerikát egyetlen büfékocsival, hogy végre tényleg azt főzhesse, amit szeret.

A sushi árnyékos oldalán (East Side Sushi, Anthony Lucero, 2014)

A 2014-es visszafogott humorú film egy latin-amerikai nő küzdelmeit mutatja be. Juana véletlenül keveredik kisegítőként egy sushikonyhára, ám hamar rájön, hogy mennyire szeretne sushiséfként dolgozni. Csakhogy ennek a műfajnak szigorú szabályai és hagyományai vannak, se ebből az egyik legfőbb, hogy nő nem dolgozhat ebben a munkakörben, mert a régiek úgy tartották, a nők keze nem alkalmas a jó sushi elkészítésére. Vigyázat, érdemes bekészíteni egy adag sushit a filmezéshez, mert biztosan megkívánja mindenki!

Az ételművész (Burnt, John Wells, 2015)

Napjaink egyik legkedveltebb férfi színésze, Bradley Cooper is beállt azok sorába, akik egy szerepükkel a szakácslét nehézségeiről mesélnek. Csakhogy Az ételművészben nem éppen pozitív karakterként jelenik meg a sztárséf, sokkal inkább egy kiállhatatlan, bár kétségkívül profi és perfekcionista bunkóként. De akárcsak a keze alatt az ételek, a film során ő maga is átalakul, hogy végül egy igazán remek, szombat esti kikapcsolódás legyen az eredmény.

 

Scroll To Top