Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Kedvenc júniusi gyümölcseink

Bár még májusban járunk, itt az ideje, hogy felkészüljünk a júniusi ízforgatagra! A piacok lassan 1000 színben pompáznak, és hónapról hónapra egyre több zöldség és gyümölcs érik be. Ezekből az étlapunkon is mindig található egy-két kedvenc, most pedig álljon itt néhány recept is, hogy az otthoni asztalról se hiányozzanak a gyümölcsös finomságok!

Júniusban érik meg a cseresznye, melynek mára több mint 1000 nemesített változatát ismerjük. Azon kívül, hogy csodálatosan finom, a növény szemet gyönyörködtető virágairól is ismert. Több helyen emiatt a látvány miatt ültetik, különösen az ázsiai fajokra jellemző ez a díszes virágzat. Japánban a szakura, vagyis a cseresznyevirág, nemzeti szimbólum, melyet az évnek ezen szakaszában tartott hanami fesztiválon ünnepelnek meg.

A cseresznyéből készült szörpnek senki sem tud ellenállni, és elkészítése sem bonyolult. 2 kg megmosott és kimagozott cseresznyét kettévágva tegyünk egy főzőedénybe, majd 1 liter vízzel vízzel és ízlés szerinti mézzel főzzük fél órán keresztül. Ezután várjuk meg, amíg kihűl az egész, és egy fémszűrőn passzírozzuk át és töltsük fertőtlenített üvegekbe. Finom és egészséges frissítő!

Szintén a következő hónaptól érkezik a piacok strandjaira a sárgabarack. Latin nevében az armenica arra utal, hogy a Selyemúton Örményországon keresztül jutott el Európába a Földközi-tenger térségéig. Hazánkba római vagy török közvetítéssel érkezett a hódoltság idején. A rózsafélék családjába tartozó, a mandulához hasonló, csak vastagabb héjú csonthéjas. Fája 4-7 méter magasra nő, akár 90 évig is él és évente átlagosan 100-120 kiló gyümölcsöt terem. A mandulához hasonlóan feltörhető magjának beléből a marcipánhoz hasonló és azt helyettesítő perszipán készíthető.  

A sárgabarackot nemcsak édes, hanem húsételekhez is kitűnően használhatjuk. A szeletelt csirkemelleket mindkét oldalukon sózzuk, borsozzuk, majd kérget sütünk rájuk. Ezután egy hőálló tálba fektetjük őket, és a kimagozott barackokat felszeletelve rájuk halmozzuk. Az egész tetejére reszelt füstölt sajtot szórunk. Ezek után nincs más dolgunk, mint a lakásban terjedő egyre finomabb illatok között várni, hogy elkészüljön az étel.  

A ribizli vidám színei is júniustól mosolyognak ránk a zöldségesek pultjairól.  Latin neve Ribes rubrum, és mintegy 150 faja ismert. A botanikai név második tagja annyit tesz, piros. Sok C-vitamint tartalmaz, 100 grammja mintegy 30-40 mg-ot. Korábban a skorbut ellen is alkalmazták. Emellett B1-vitamin, B2-vitamin, B6-vitamin, valamint E-vitamin van benne említendő mennyiségben. Vitamintartalmát a legjobban nyersen őrzi meg.

A ribizlis túrókrémhez keverjünk össze 20 dkg túrót, 25 dkg mascarponét és egy nagy evőkanál mézet addig, amíg légy krémet nem kapunk. Egy pohár aljára rakjunk rumos tejbe áztatott babapiskótát, halmozzuk rá a krémet és a tetejére rakjuk a ribizlit. Egyszerű és szuper édesség, érdemes kipróbálni!

Scroll To Top