Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Kedvenc téli savanyúságunk

Bár a legtöbb savanyúságot már nyáron elkészítjük, így ha van elég hely a kamrában, akár egész télen is kihúzhatjuk velük, ez nem jelenti azt, hogy télen nem állhatunk neki egy-egy finom savanyú elkészítésének.

A húsos, zsírosabb ételek szinte elképzelhetetlenek egy kevés csalamádé, kovászos uborka vagy egyéb savanyúság nélkül, de ha szabadon engedjük a fantáziánkat, szinte bármilyen zöldségből elkészíthetjük ezeket a kísérőket. A fontos, hogy megfelelő alaplét készítsünk hozzá, amit aztán akár karfiolhoz, burgonyához vagy cukkinihez is használhatunk.

Egy közepes méretű lábosban először forraljuk össze az alábbi összetevőket:

  • 1 liter víz
  • 1 evőkanál fekete bors (szemes)
  • 1 csapott evőkanál köménymag
  • 2-3 közepes méretű babérlevél
  • 1 bögre kristálycukor
  • 3 dl ecet (20 %-os)
  • 1 csapott evőkanál mustármag

Ezzel az alaplével bármilyen, tetszés szerinti zöldséget savanyíthatunk. Nekünk az egyik kedvencünk a cukkini, amivel az üzletek polcain aligha találkozhatunk ilyen formában. 2 kg cukkinit mossunk meg, majd reszeljük le. Sózzuk be, majd egy finom lyukú szűrőbe helyezve csepegtessük fél órán keresztül. Míg a cukkini áll, 2 nagy fej vöröshagymát szeleteljünk fel vékonyan, majd keverjük össze a leszűrt cukkínivel.

Néhány sterilizált befőttesüveget töröljünk szárazra, az aljukra helyezzünk egy kevés kaprot (de ezt akár el is hagyhatjuk, ha nem tartozik a kedvenc fűszereink közé), osszuk szét bennük a zöldségkeveréket, majd öntsük fel őket az alaplével úgy, hogy éppen ellepje.

Ezután már csak a lezárás van hátra. Ha nagyobb mennyiségben készítettük, vagy úgy gondoljuk, hogy nem fogy el rövid időn belül, a csavaros kupak alá tegyünk egy réteg fóliát, hogy az ecetes lé ne kezdje szétmarni a fedőt. Ha légmentesen lezártuk az üvegeket, hűvös helyen tároljuk őket. Akár már pár napon belül fogyasztható lesz, de akkor válik igazivá, ha hagyjuk állni 4-5 hétig.

Scroll To Top