Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Kedves nyári fűszerünk: a kapor

Május utolsó heteiben sok ízletes zöldséggel, gyümölccsel és fűszerrel együtt a karakteresen friss ízű kapor is megjelenik a piacokon. Ugyan a legtöbbször kifejezetten a gyalult tökkel együtt kínálják – hiszen a finom tökfőzelék elmaradhatatlan ízesítője –, számos más fogásnak is kellemes aromát adhat, ráadásul jótékony hatásai miatt is érdemes fogyasztani.

Hosszúkás, puha tűre emlékeztető leveleinek és jellegzetes sárga virágainak köszönhetően a kapor a konyhakert egyik legkönnyebben felismerhető növénye. Sokak számára a kimondottan nyárias fogások elengedhetetlen összetevője. Illatáról és ízéről a legtöbben valószínűleg a már említett tökfőzelékre, esetleg a kaporral eltett kovászos uborkára asszociálnak, pedig számos más fogásnak is ízletes aromát adhat.

Remekül passzol például a szintén ekkor termő cukkinihez, amelyből ízletes kaporral fűszerezett szószokat, lepényeket, ropogós zöldségfasírtot készíthetünk, sőt, akár egy olaszos cukkini gazpachón is csavarhatunk egyet ezzel a kellemes, nyárias ízű fűszerrel.

Emellett a kapor krumplival készült fogásoknak is remek ízt adhat. Kínálhatunk például burgonyás ételeket kapormártással, esetleg tálalhatunk halételeket ízletes kapros krumplisalátával vagy friss ízűvé varázsolhatjuk a fűszerrel a hagyományos krumplilevest is.

A kapor karakteres ízét remekül kiemelik egyes tejtermékek. Nem véletlen, hogy a kapros-túrós lepények, piték sokak kedvencei. A túró mellett a tejföl kellemesen savanykás aromájával is remekül harmonizál a kapor frissessége. Egyes fogásokat már azzal is feldobhatunk, ha a melléjük kínált tejfölbe beleaprítunk egy kevés friss kaprot. Ezáltal nemcsak újszerű aromát adhatunk az ételeknek, hanem a kapor jótékony hatásait is kiaknázhatjuk.

A kapor termése illóolajat tartalmaz, melyben görcsoldó, illetve gyulladáscsökkentő hatású karvonmiriszticin és apiol található. A kömény közeli rokonaként emellett szélhajtó és emésztéskönnyítő tulajdonságokkal is bír, így a kellemetlen puffadás megszüntetésében is segíthet.

Az emésztési panaszok enyhítése mellett az álmatlanság kezelésére is használják. Kelet-Európában a kaprot magas vérnyomás és szívműködés-elégtelenség esetén is régóta alkalmazzák. Nyugtató, álmosító hatását elsősorban a benne lévő illóolajoknak köszönheti.

A kaporból készült főzet, tea ezeken túl serkenti a szoptató anyukák tejelválasztását is, de hányinger és csuklás ellen is alkalmazható. Hasfájós kisgyermeknek is bátran adható, a gyökeréből készült tea pedig enyhíti a megfázás tüneteit.

Kaporral ízesített fogás természetesen a Zila étlapjáról sem hiányozhat. Ha cikkünket olvasva megkívántad a növény minden mással összetéveszthetetlen ízét, próbáld ki gremolátával sütött bőrös jércemellsteakünket, melyet rókagombás burgonyapürével, kapros vajtöksalátával kínálunk!

Scroll To Top