Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Kések – mire figyeljünk a vásárlásukkor?

Egy korábbi bejegyzésünkben már megnéztük, mik a legfontosabb késfajták, amikkel nem árt, ha egy jó háztartás rendelkezik. Most nézzük meg, mire kell figyelnünk, amikor megvesszük ezeket!

Szögezzük le, nem mesterszakácsok konyhájába választunk, így nem kell a legmagasabb árkategóriájú kínálatból keresgélni, de így is igaz a szabály: a minőséget meg kell fizetni. Az olcsó kések sajnos rövid élettartamúak, és rengeteg bosszúságot okoznak, így – még ha részletekben is – de érdemesebb a drágább kések közül vásárolni.

A penge anyaga

Otthoni használatra háromféle késpengét érdemes fontolóra venni. Az egyik a rozsdamentes acélpenge: neve egy kissé becsapós, hiszen ez sem teljesen rozsdamentes, de szinte alig jelent problémát az oxidáció. Viszont nem túl éltartó, ezért gyakran kell élezni. A másik kategória a szénacél penge, ami sokkal éltartóbb, így a fenésére nem kell sok gondot fordítanunk, viszont jelentős az oxidációja, így nagyon gondosan kell vele bánnunk, ha nem szeretnénk, hogy megegye a rozsda. A harmadik kategória egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A kerámiakés pengéje strapabíró és nem rozsdásodik, az egyetlen – ám jelentős – gondot az jelentheti, hogy viszonylag könnyen sérül, ha pedig már nem annyira éles, jó eséllyel nem tudjuk megfenni. Érdemes tehát mérlegelni, hogy mik az igényeink, és ezek alapján kiválasztani a penge típusát.

A markolat fogása

Aki töltött már hosszabb időt a konyhában, pontosan tudja, milyen bosszantó tud lenni egy kényelmetlen kés. Apróbb, rövidebb műveleteknél még csak-csak előveszünk a fiókból egy olyan kést, ami nem illik annyira a kezünkbe, viszont hosszú folyamatoknál már kétszer is meggondoljuk, érdemes-e egyáltalán nekilátni. Épp ezért amennyire csak tehetjük, még az üzletben fogjuk kézbe a szimpatikus darabokat, és imitáljunk vele néhány műveletet, nehogy végül emiatt bánjuk meg a vásárlást.

Tisztíthatóság

Elsőre furcsának tűnhet ez a szempont, hiszen a ma kapható kések szinte mindegyike könnyedén tiszítható… vagyis annak tűnik. Amire viszont gyakran nem figyelünk, az a markolat és a penge illesztése. Itt sajnos gyakran található egy kis, megközelíthetetlen rés, ahová ha egy hús- vagy zöldségdarab beszorul, nagy eséllyel sosem szedjük ki onnan. A következményeket valószínűleg nem kell részletezni, sok kellemetlenséget tud egy ilyen apróság okozni.

knife-1383834_1280

Scroll To Top