Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Kések – mire van szükség a konyhában?

Ahány kés, annyi szokás: mondhatnánk az ismert közmondás mintájára, hiszen a rengeteg késfajta mind-mind más feladatot lát el. Persze el lehet főzőcskézni 2-3 kés segítségével, de egy igazán profin felszerelt konyhában ennél többet találunk!

A séfkés vagy konyhakés minden konyha elengedhetetlen darabja. Hosszú vastag pengéje nincs recézve, így mindenféle vágási és aprítási feladatra alkalmas. Nyele a pengénél vékonyabb, de szintén hosszúkás, hogy könnyen meg lehessen markolni, és a gyors mozdulatoknál is stabil fogást találjunk rajta.

A csontozókések ezzel szemben kimondottan vékony, hegyes pengéjűek, amik ráadásul még hajlékonyak is. Ez azért fontos, mert – mint azt a neve is mutatja – leginkább húsok csontozásához használjuk őket, ennek a tulajdonságának köszönhetően pedig könnyeben elválasztható a hús a csonttól. Nyele nagyon hasonló a konyhakéséhez, viszont így a pengénél jóval szélesebb.

A filézőkés nagyon hasonlít a csontozókésre, de ennek a pengéje még rugalmasabb. Akkor érdemes beszerezni, ha gyakran fogyasztunk halételeket, mivel másra nem igazán lehet használni.

Bár az előre szeletelt kenyerek korát éljük, nincs is annál jobb érzés, mint a friss, ropogós kenyérből lehasítani egy karéjjal. Ehhez mindenképp érdemes egy hosszú pengéjű kenyérszeletelő kést választani, mivel hullámos vagy fogazott éleinek köszönhetően kis erőkifejtéssel is elvégezhetjük a műveletet. A kenyér így nem deformálódik, az összes szelet ugyanolyan szép, egyenletes lehet.

Az előkészítő kések kategóriájába több darab is tartozik, de mindegyik közös tulajdonsága, hogy kis méretűek, és ideálisak az aprólékos munkához: hámozáshoz, díszítéshez és kisebb műveletek elvégzéséhez. Élszalagjuk általában egyenes, a végük viszont horgas.

A vajkést nagyon egyszerű felismerni, mivel se hegyük, se élük nincsen. Csupán egyetlen funkciója van: a nagy vajdarabból ezzel kell a kenyerünkre venni a megfelelő mennyiséget. A vaj elkenését viszont már mindenki a saját késével végzi, így hivatalosan a vajkés nem kenőkés.

Ezeken felül még rengeteg késfajta kapható, azok azonban annyira speciális igényeket szolgálnak ki, hogy legtöbbünknek nincs is rá szüksége. Következő cikkünkben azt is elmondjuk, mire érdemes figyelni az egyes kések kiválasztásakor!

knife-797836_1280

Scroll To Top