Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Készíts ízletes fűszerolajat saját kezűleg!

A nyár elmaradhatatlan programjai közé tartozik a közös grillezés. A közös ételkészítés nemcsak keretet ad az együttlétnek, hanem a grillezés által annak az örömét is átélhetjük, hogy saját kezűleg alkottunk valami finomat. Ezt az élményt még tökéletesebbé tehetjük, ha saját készítésű fűszerolajat használunk. Blogcikkünkben bemutatjuk, hogyan készíthetünk ilyesmit könnyen, házilag.

Az alap kiválasztása

A fűszerolaj elkészítésének roppant egyszerű folyamatát egy rövid ötletelés előzi meg. El kell döntenünk, milyen olajat és milyen fűszereket szeretnénk használni. A klasszikus olívaolaj mellett gondolkodhatunk olyan költséghatékonyabb opciókban, mint például napraforgó- vagy repceolaj, de érdemes lehet megfontolni a különlegesebb opciókat is.

Használhatunk dióolajat, mogyoróolajat vagy egyéb, általunk preferált magolajat. A lényeg, hogy ezek íze ne legyen túl karakteres és harmonizáljon az általun választott fűszerekkel.

Ízesítés

Az olaj kiválasztásával egyidőben érdemes azt is eltervezni, hogy milyen fűszerekkel szeretnénk ízesíteni azt. Fontos, hogy ne használunk túl sokféle fűszert (a karakteresebb ízű növényeket például nem is feltétlenül érdemes másokkal párosítani), és hogy az ízek inkább kiegészítsék, mintsem elnyomják egymást.

A mediterrán konyha hagyományos fűszerei, mint például a fokhagyma, a bazsalikom, az oregánó, a kakukkfű és a rozmaring mind nagyszerű választás lehetnek, de ezek mellett bátran használhatunk chilit vagy borsot egy-egy csípősebb olaj elkészítéséhez, de kerülhet az üvegekbe zsálya, rozmaring, majoranna, babérlevél, petrezselyem, menta, koriander, borókabogyó vagy akár különböző citrusfélék héja is.

A fűszereket frissen és szárított formában egyaránt felhasználhatjuk fűszerolajak készítéséhez. Az előbbi megoldás azonban mindenképpen dekoratívabb végterméket eredményez.

Összeállítás

Mivel nem szeretnénk, hogy az olajunk megavasodjon vagy bárhonnan máshonnan kellemetlen ízt kapjon, az összeállítást a tárolóedény kifőzésével kell kezdeni. Érdemes olyan edényt választani, melyhez könnyen csatlakoztathatunk szórófejet vagy kiöntőt, hogy könnyen használni tudjuk a fűszerolajat.

Az üveghez hasonlóan a belekerülő növényeket is ajánlott a lehető legnagyobb odafigyeléssel megtisztítani. Ha friss fűszereket használunk, csak alaposan megmosott, egészséges részekből dolgozzunk, és ügyeljünk rá, hogy az olaj maradéktalanul ellepje őket!

Először az alaposan megtisztított fűszerek kerüljenek az üvegbe, erre töltsük rá a választott olajunkat! Ugyan a fűszerolajat érdemes legalább két hétig állni hagyni, és minden nap óvatosan összerázni a felhasználás előtt, az ízélmény garantáltan kárpótol a várakozásért.

A házi készítésű fűszerolajak nemcsak grill ételek, saláták, különböző előételek ízesítéséhez használhatók, hanem hasznos és mutatós ajándék is válhat belőlük.

Scroll To Top