Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Készíts te is birsalmasajtot!

A birsalmasajt finom és roppant egészséges nassolnivaló, melyet nagyanyáink is örömmel készítettek. Blogcikkünkben bemutatjuk, hogyan készül az egyszerű, de nagyszerű finomság.

Ugyan napjainkban talán már nem sokan állnak neki az elkészítésének, a birsalmasajt egy olyan csemege, melynek nem lenne szabad feledésbe merülnie. Mivel mélyhűtés nélkül is több hónapig eláll, az egyik legrégebbi édességként tartják számon. Méliusz Juhász Péter már a 16. században írt az édességről és annak gyógyító tulajdonságairól. Mindezek mellett a birsalmasajt roppant egyszerűen elkészíthető, csupán birsalma, cukor, némi fűszer és egy kevés citromlé kell hozzá.

A birsalmát kemény húsa és savanykás íze miatt sokan kevésbé szívesen fogyasztják magában, mint a többi almafajtát, feldolgozni azonban sokféleképpen szokták. Készülhet belőle lekvár, befőtt, kompót, almabor, pálinka, és természetesen birsalmasajt is.

A legjobb birsalmasajtot a sárga színű, kemény birsalmákból készíthetjük, így a piacon, zöldségesnél érdemes kifejezetten ilyen gyümölcsöket kiválogatnunk. Felhasználás előtt alaposan tisztítsuk meg őket! A piheszőröket papírtörlővel vagy ronggyal távolítsuk el a gyümölcsök felületéről, majd alaposan mossuk meg őket! Az almákat ezután nem kell meghámozni és kimagozni, elég, ha négyfelé vágva nagy fazékba helyezzük őket, és annyi vizet öntünk rájuk, amennyi éppen ellepi őket. A cukrot még nem kell az almákhoz adni, ám ha fűszerekkel szeretnénk ízesíteni a birsalmasajtot. Hagyományosan fahéjjal vagy szegfűszeggel szokás megbolondítani az édességet, de kerülhet hozzá gyömbér, szerecsendió vagy mondjuk csillagánizs is. A feldarabolt gyümölcsöket ezután puhára főzzük, majd leszűrjük. A leszűrt vizet sem szabad kiönteni, ugyanis abból isteni birszselé készülhet.

A megfőtt birsalmát korábban passzírozással pürésítették, ma már használhatunk paradicsompasszírozót vagy a héj és a magház eltávolítása után egyszerűen egy botmixerrel vagy blenderrel is pépesíthetjük a birsalmákat. A hagyományos recept szerint ahány liter pépet kapunk, annyiszor 80 dkg cukrot kell hozzáadnunk a masszához, melyet ezután addig kell főznünk, amíg sötét, borra emlékeztető színt nem kap. A pépet főzés előtt tovább ízesíthetjük különböző fűszerekkel, savanyíthatunk rajta néhány csepp citromlével vagy dúsíthatjuk pirított dióval.

Ha elértük a megfelelő színt, a még forró masszát öntsük tepsibe vagy őzgerinc formába és száraz, hűvös helyen hagyjuk dermedni 2-3 napig, majd pihentessük további egy-két hétig, hogy teljesen megszilárduljon! Ez idő alatt érdemes rendszeresen átforgatni a rugalmas állagú masszát, hogy minden oldalát érje levegő, és elkerüljük a befülledést vagy bepenészedést. A dermedési folyamatot meggyorsíthatjuk, ha sütőben alacsony hőfokon, nyitva hagyott sütőajtóval szárítjuk a masszát.

A kész, megszilárdult birsalmasajtot szeletelhetjük kockákra, téglalapokra vagy formára vághatjuk sütemény kiszúrók segítségével. A tetejébe nyomkodhatunk aszalt vagy szárított gyümölcsöket, olajos magvakat.

A kész birsalmasajt szeletekből nemcsak ízletes nassolnivaló, hanem látványos karácsonyi ajándék is válhat.

Scroll To Top