Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Készíts Te is saját teakeveréket!

Napjainkban már a boltok boltokban, szupermarketekben is széles teaválasztékkal találkozhatunk. Sokszor azonban az óriási kínálatban is kihívás olyan keveréket találni, amely tökéletesen megfelel az igényeinknek. Éppen ezért a hosszas keresgélés helyett érdemesebb lehet nekiállnod a saját teakeveréked elkészítésének. Blogcikkünkben bemutatjuk, hogyan.

Először is, válasszunk egy ízlésünknek megfelelő alapot! Ez lehet hagyományos fekete tea, különböző gyógynövények, bogyók vagy virágzatok. Ha az előbbit választjuk, megbízható forrásból beszerzett, jó minőségű szálas teával dolgozzunk! Gyógynövény alapú teát otthon termelt füvekből is készíthetünk, ha száraz hűvös helyen fellógatva 2-3 hétig szárítjuk őket. Ha ilyesmire nincs lehetőségünk, természetesen máshonnan is beszerezhetjük ezeket a növényeket. Akár frissen, akár szárított formában vásárolunk belőlük, mindkét esetben fontos, hogy megbízható helyről, magas minőségben szerezzük be őket. Hasonló eljárás javasolt a bogyók, virágzatok esetén is. A teaalapokat ízlés szerint akár kombinálhatjuk is.

Ha kiválasztottuk a számunkra legszimpatikusabb alapot vagy alapokat, kezdhetjük az ízesítést. Használhatunk szárított vagy aszalt gyümölcsöket, különböző fűszereket, szárított virágzatokat, virágszirmokat.

Kiváló teaízesítő lehet a szárított narancs- vagy citromhéj, a csipkebogyó, az áfonya és az alma. Ha nem sikerül szárított formában beszereznünk ezeket a gyümölcsöket, akár otthon is elkészíthetjük őket.

A fűszerek beszerzésénél fontos odafigyelni, hogy ne őrölt, hanem darabos formában kerüljenek a teakeverékhez. Remek teaízesítő lehet a szárított gyömbér, a fahéj, a kardamom, a csillagánizs, a szegfűszeg, vagy akár a bors is, ha igazán pikáns keveréket szeretnénk készíteni. Fontos azonban a mértékletesség, mivel ezek a fűszerek könnyen hivalkodóvá válhatnak, ha túlzásba visszük a használatukat. Nem szabad elvonni a hangsúlyt egyik alkotóelem ízéről sem, az összeválogatott aromáknak harmonizálniuk kell. Törekedjünk rá, hogy inkább kiegészítsék, és ne elnyomják egymást!

A teakeverékünket lágyabbá, izgalmasabbá és nem utolsó sorban látványosabbá tehetjük, ha szárított virágszirmokkal, virágzatokkal egészítjük ki. Erre az egyik legkézenfekvőbb választás a hibiszkusz virág lehet, de izgalmas és ízletes keverékek készülhetnek például levendula, hársfavirág, tearózsa szirom hozzáadásával is.

Az ízletes, házi készítésű teakeverékek esetén biztosak lehetünk benne, hogy sem mesterséges aromákat, sem színezékeket nem tartalmaz, és hogy tökéletesen megfelel a mi ízlésünknek. A saját kezűleg készített teakeverék ráadásul izgalmas és látványos gasztroajándék is lehet.

Scroll To Top