Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Kinek szája íze… – ehető rovarok

Magyarországon nem kifejezetten elterjedt a rovarevés. A szalonna, kolbász és gulyás hazájában bizony gyakran ferde szemmel nézünk a távol-keleti gasztrokultúrára, mindazonáltal érdemes megnézni, milyen is lehet ez az egzotikus étkezési forma. A világon ugyanis több mint 1990 ehető rovarfaj él, és a Föld lakosságának jelentős része, mintegy kétmilliárd ember fogyaszt is rendszeresen rovarokat.

Ha belegondolunk, nem is rossz ötlet a rovarfogyasztás. Fehérje és vitamintartalmuk gyakran vetekszik a marháéval vagy a sertésével, de sokkal kisebb helyen, kevesebb energia és pénz befektetésével lehet őket tenyészteni. Persze Nyugat-Európában nem épp szokványos a kukacevés, pedig nem csupán városi legenda, hogy rovart enni nagyon is egészséges.

Az orrszarvúbogarat és a galacsinhajtó bogarat például az Amazonas mentén és egyes afrikai országokban akár élve is elfogyasztják, ugyanis rendkívül tápláló eledelnek számítanak. A bennszülött amerikaiak parázson megsütik, és kvázi pattogatott kukoricaként élvezik az ízét. A pillangók és molylepkék lárva, valamint báb állapotban rengeteg fehérjével és vassal rendelkeznek, így az afrikai élelmezésben jelentős szerepet játszanak, a terhes nők egyik fő táplálékforrása, ugyanis ott ritkán jutnak ilyen tápanyagokhoz. De ki gondolná, hogy a méheket és darazsakat is meg lehet enni? Mexikóban rendkívül népszerűek ezek az apró rovarok. Nem csupán a méz miatt, hanem a mandulára és fenyőmagra hasonlító íze miatt is kedvelik a még kifejletlen, fullánk nélküli méheket és darazsakat.

A szöcskéket, tücsköket, sáskákat nagyon jól lehet fűszerezni – leginkább semleges ízük miatt, ráadásul könnyen hozzá lehet jutni egy-egy ilyen csemegéhez. A legyeket és szúnyogokat is meg lehet enni, bizony! Bár nem kifejezetten kedveljük ezeket a rovarokat, az különböző helyeken kikelő lárvák íze felveszi azt a flórát, ahol él. Például egy sajtban kikelő légy lárvája sajtízű lesz. A poloskákat sem szeretjük, de a búvárpoloskából például kaviárt (!!) lehet készíteni. Mexikóban legalábbis előszeretettel alkalmazzák a konyhákban. De aki egy jó húsos ételhez szeretne szószt készíteni, választhatja a büdös bogarat. Már ha el tud tekinteni a jellegzetes aromájától (hiszen nem véletlenül hívják büdösnek), almára emlékeztető ízű jódforrást kaphat, aki megfőzi.

Rovart enni több szempontból is hasznos: egyrészt egészséges, ami ugye sok ételről nem mondható el manapság a nyugat-európai gasztrokultúrában. Másfelől némiképp környezetkímélő is: rengeteg rovar él a földön, és nem kell sok energiát belefektetni a tenyésztésükbe, ráadásul káros rovarokat fogyasztani nagyon is okos dolog. Amint látjuk, a rovarfogyasztás inkább Dél-Amerikában, Afrikában és Ázsiában szokás, de aki le tudja küzdeni a viszolygását a nem szokványos ételeket látva, az mindenképpen próbálja ki ezt az egzotikumot!

Scroll To Top