Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Kocsonya

Ha végre 5-6 fok köré süllyedt a hőmérséklet, a vidéki asszonyok rendre elkezdték a kocsonyát készíteni. Ez a különös, főként Magyarországon elterjedt étel a mai napig az egyik kedvenc téli finomságunk.

Kocsonyát készíteni nem nagy ördöngösség, viszont rendkívül idő- és helyigényes. Vagy megfelelő időjárásra, vagy nagy kapacitású hűtőszekrényre van hozzá szükség, ugyanis kis mennyiségben nem is igen lehet nekikezdeni az elkészítésének. Ha azonban a körülmények adottak, érdemes nekilátni.

Valójában egy különös húslevest kell főznünk. A legfontosabb a jó minőségű alapanyag: ahhoz, hogy a kocsonyánk állaga megfelelő legyen, sok bőrre és körömre lesz szükségünk. 5 liter vízhez, ez minimum 40-40 dekagrammot jelent, valamint további fél kiló „színhúst”. Ezeket jól megmosva helyezzük egy nagy méretű fazékba, és engedjük fel hideg vízzel. A húsleveshez hasonlóan kezdjük közepes lángon felmelegíteni, és mikor forráspont közelébe ér, hajtsuk vissza alacsony lángra, hogy éppen csak gyöngyözzön a leve. Mikor a víz tetején felgyűlik a hab, egy kislyukú szűrő segítségével merjük le róla, eztán adjuk hozzá a fűszereket.

A húslevessel ellentétben nem kell túlzásba vinni a zöldségek használatát. 4-5 nagyobb fej hagymára, és 8-10 gerezd fokhagymára van szükség, amiket megpucolva, de egyben a vízbe ejtünk. Ezen kívül még ízlés szerint sót és borsot tegyünk hozzá. Innentől kezdve csak türelmesen várni kell! Akár 6-7 órán keresztül is a tűzhelyen hagyhatjuk, a lényeg, hogy a levesünk valóban csak gyöngyözzön, ne lobogjon.

Mikor úgy látjuk, hogy már csak nagyjából fél óra van hátra a főzésből, néhány répát is vízbe dobhatunk mivel a megdermedt kocsonyába ezeket is bele fogjuk helyezni. Amikor lekapcsoljuk a tűzhelyet, kis pihentetés után érdemes leszedni a tetejéről a zsír egy részét, eztán kell leszűrni a levest.

Levesetálakba egyenletesen elosztva kiszedjük a húsokat és a répát, de akár főtt tojást is szeletelhetünk beléjük. Erre öntjük rá a levet, majd az összeset hideg helyre tesszük. Ha minden jól csináltunk, nagyjából 10-12 óra múlva már ehetjük is a kocsonyát. Tálaláskor szolgáljunk fel mellé friss lilahagymát és ecetet.

Scroll To Top