Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Közeleg a medvehagymaszezon: erre figyelj, ha magad szeded!

Az egyik ok, amiért minden évben epekedve várjuk a március végét és április elejét, az a medvehagyma. Ez az utóbbi években különösen népszerűvé vált zöldség nem csupán finom, de roppant egészséges is! Ugyanakkor ha magunk szeretnénk leszedni, ahelyett, hogy megvásárolnánk, érdemes pár dologra odafigyelni.

A medvehagyma leveleit mindössze pár hétig lehet és érdemes szedni, méghozzá a virágzása előtt. Ez azt jelenti, hogy április közepén legkésőbb útra kell kelnünk. Virágzás után ugyanis a levelek már nem elég zsengék, így a belőlük készült ételek sem lesznek igazán finomak.

A leggyakoribb gondot az jelenti, hogy a medvehagyma első – de akár sokadik – pillantásra nagyon hasonlít a gyöngyvirághoz. Ez azért nagyon fontos, mert a gyöngyvirág levele mérgező! Bár utóbbi jóval később hajt, azért mégis érdemes nagyon figyelni. Szerencsére van egy viszonylag egyszerű módszer, ha meg akarunk győződni: dörzsöld össze az ujjaid között a leveleket, és ha fokhagymaillata van, akkor biztos lehetsz benne, hogy medvehagymát szedtél.

Figyelj a mennyiségre! A medvehagymát ugyan bárki szabadon szedheti az állami erdőkben, de a napi limit 2 kilogrammban van meghatározva. Magánerdőben is szedheted, de ilyenkor a tulajdonostól külön engedélyt kell kérned. Ha biztosra szeretnél menni, ellenőrizd a Nébih térképét.

Ha megtaláltad a megfelelő területet, és a medvehagymára is rábukkantál, akkor már csak arra figyelj, hogy csakis a leveleit szedd le! Ez azért fontos, mert ha a gyökere megsérül, akkor következő évben már nem tud hajtást hozni, mi viszont nagyon szeretnénk, hogy minden évben remek medvehagymás ételeket ehessünk, ugye?

Scroll To Top