Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Kreatív levesbetétek, melyekkel feldobhatod a krémleveseidet

A hideg téli napokon igazán jól tud esni, egy forró, tartalmas krémleves, melyet levesbetéttel még laktatóbbá tehetünk. Azonban míg a leves ízét, alapanyagait, fűszerezését könnyedén variálhatjuk, a levese kerül kenyérkocka és levesgyöngy egy idő után unalmassá válhatnak. Ha te is szívesen dobnád fel újdonságokkal a krémleveseidet, inspirálódj blogcikkünkből!

A krémlevesek könnyen elkészíthetők, nem terhelik meg a gyomrot, igazán változatossá tehetők, így a nehezebb, megterhelőbb napokon is egyszerű de nagyszerű vacsora válhat belőlük. Ráadásul már egy tál levessel is nagy mennyiségű zöldséget juttathatunk a szervezetünkbe. Azonban ha a vitamindús és magában is ízletes levesbe minden alkalommal ugyanaz a levesbetét kerül, nemcsak a változatosság vész el, hanem gyorsan felszívódó szénhidráttal is feldúsul.

A levesgyöngy kétségtelenül ízletes nassolnivaló (akár önmagában is), azonban rendkívül kalóriadús is, és ki tudja, milyen adalékanyagok hozzáadásával készül. A jó hír az, hogy a finomság egészséges verziója egyszerűen elkészíthető otthon is. Nem kell hozzá más, csak egy konzerv csicseriborsó és némi fűszer. Különösen kellemes ízű „levesgyöngy” készülhet chillipehellyel vagy pirospaprikával. Mindössze annyi a dolgunk, hogy lecsöpögtessük, megszárítsuk a csicseriborsót, összeforgassuk a fűszerekkel és néhány evőkanál olívaolajjal, majd magas hőfokra előmelegített sütőben ropogósra süssük.

A bolti kenyérkockát is érdemes lehet házi készítésű levesbetéttel kiváltani. Mindenképpen érdemes teljes kiőrlésű kenyérrel dolgozni, mivel az táplálóbb, lassabban szívódik fel,tovább garantálja a teltségérzetet. Az önmagukban gyakran semmilyennek, unalmasnak tűnő kenyérdarabokat feldobhatjuk úgy, ha a sütőben való megpirítás előtt befűszerezzük őket. Remek ízhatás érhető el például, ha sütés előtt fokhagymás-olívaolajas keverékkel locsoljuk meg a kenyeret. A keverékbe kerülhet bazsalikom, rozmaring, oregánó ha olaszos ízvilágú krémlevest szeretnénk feldobni a levesbetéttel, vagy mondjuk szerecsendió, ha egy ízletes sajtkrémlevest szeretnénk dúsítani. Még ízletesebbé tehetjük a kenyérkockákat, ha sütés előtt reszelt sajttal is megszórjuk őket. Fontos, hogy karakteres ízű sajtot (például érlelt cheddart vagy parmezánt) használjunk!

A reszelt sajt persze magában is nagyszerű levesbetét lehet például egy olaszos paradicsomlevesbe, de a forró levesben pillanatok alatt nyúlósra olvadó sajt nem minden esetben járul hozzá pozitívan az összélményhez. Ilyen helyzetben érdemes sajtcsipsszel tálalni a levest. Ez a finomság roppant egyszerűen elkészíthető. Mindössze annyit kell tennünk, hogy egy kisebb lyukú reszelővel lereszeljük a sajtot (ezesetben is érdemes a karakteres ízű fajták közül válogatnunk), majd golyókat formázunk a reszelékből, kézzel vagy egy pohár aljával kissé kilapítjuk őket, majd előmelegített sütőben aranybarnára sütjük őket. A sajtcsipszeket izgalmasabbá tehetjük zöldfűszerekkel, fokhagymával, vagy akár sonka- vagy bacondarabokkal is dúsíthatjuk őket.

A sonka vagy a bacon szinte bármilyen krémlevesbe nagyszerűen passzol – akár sajt nélkül is. Bő olajban vagy sütőben sütve ropogósra sütve riváló levesbetét lehet belőlük. Azok pedig, akik nem vágynak a zsírosabb, húsos finomságokra, házi készítésű zöldségcsipsszel is tálalhatod a levest. A házi zöldségcsipsz elkészítéséről egy korábbi cikkünkben írtunk már.

Bár ezek a levesbetétek bőven elkészülnek, míg megfő a zöldség, természetesen azt is megértjük, ha egy hosszú nap végén nincs már energiád ilyesmik előkészítésével foglalkozni. Ilyen esetekben is érdemes lehet kipróbálni valami újdonságot. Tálalhatod a levest például pirított olajos magvakkal, apróra tört tortilla csipsszel, popcornnal, vagy a hotdoghoz használt pirított hagymával.

Scroll To Top