Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Különleges déligyümölcsök, amiket kár lenne nem kipróbálnod!

Találkoztál már a boltokban idegen gyümölcsökkel, melyekről nem tudtad, hogy mivel is állsz szemben? Segítünk, hogy Te is megismerd egy-két kedvencünket!

Fizalisz

Nálunk földicseresznye néven is ismert, Dél-Amerikából származó növény, ami egy Kínai lámpásra és rokonára, a paradicsomra hasonlít. Nem összetévesztendő a zsidócseresznyével, ami egy szintén nagyon hasonló, de sajnos mérgező gyümölcs. 

Ellentétben a paradicsommal, a fizaliszt gyümölcsként és zöldségként is gyakran használják. Édesebb íze miatt dzsemet és süteményt is lehet belőle készíteni, ha viszont szeretnéd, hogy megtartsa jótékony tulajdonságait, érdemes hozzáadott cukor nélkül enni. Sós ételek közül salátákba és zöldséglevesekbe is felhasználható.

Érdemes fogyasztani, mert javítja a vércukorszintet, alacsony a kalóriatartalma és glükózkontroll javító tulajdonsága miatt segíti a fogyást. Gyulladásgátló és védelmet ad sok súlyos betegség ellen, mint amilyen az ízületi reuma, a rák vagy az urolithiasis.

 

Sárkánygyümölcs

A sárkánygyümölcs, vagy más nevein pitaya és dragonfruit, Dél-Amerika és Ázsia különböző részein honos. Íze leginkább egy érett kivihez hasonlít. Ha lefejted izgalmas rózsaszín héját, egy fehér (vagy lila) gyümölcsöt kapsz tele finom, fogyasztható fekete magokkal. Húsa és magjai miatt belülről olyan, mint egy sztracsatellás vagy mákos fagyi. Fontos vásárláskor alaposan megvizsgálni, hogy ne legyen puha és a héja sem sérült. Érdemes hűtőben tartani, így még frissítőbb.

Legfinomabb gyümölcssalátában, de díszíthető vele bármilyen saláta és előétel is, ugyanis az íze nem túl domináns. Ha nyáron elég hidegen fogyasztod, helyettesítheti a fagylaltot is akár.

Érdemes fogyasztani, mert gazdag vitaminokban és ásványianyagokban és ezáltal erősíti az immunrendszert. Az antioxidánsok miatt fiatalítja és frissíti a bőrt, magvai pedig omega-3 és omega-6 telítetlen zsírokat tartalmaznak, melyek csökkentik a szív- és érrendszeri problémákat. 

 

Kumkvat

Kumkvat, kumquat vagy kamkvat? Akárhogy is hívjuk, ez az egzotikus gyümölcs a világ legkisebb citrusféléje, ami nálunk törpemandarin néven is ismert. Íze az egyben édes és savanyú narancsra hasonlít. Héjával együtt is fogyasztható. Magas víztartalma miatt csillapítja a szomjúságot. 

Étkezéshez salátákba és mártásokhoz könnyen felhasználható, de különleges ízt ad hal- vagy más húsételeknek is. A gyümölcs egyben szárítva is népszerű és így cukorkaként ehető.

Érdemes fogyasztani mert magas vitamin-összetétele mellett alacsony a kalóriatartalma, tartalmaz P-vitamint és pektint, melyek tisztítják a szervezetet, friss gyümölcsléként pedit enyhíti a másnaposságot és semlegesíti az alkohol hatását.

Scroll To Top