Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Különleges gyümölcsök

Emlékeztek még arra, amikor a banán és a kivi ritkaságszámba ment? Mára ez már a múlté, de még mindig felbukkannak különleges gyümölcsök az áruházak polcain.

Hamis licsinek is csúfolják a rambutan nevű egzotikus gyümölcsöt, ami nem is meglepő, hiszen ha hozzájutunk a belsejéhez, lédússágát és ízét tekintve is a szintén nem túl elterjedt licsit juttathatja eszünkbe. A rambutan név egyébként a maláj „szőrös” kifejezésből ered, mivel a termést szőrre hasonlító, hosszú, puha tüskében végződő szemölcsök borítják. Indonéziában ez az egyik legnépszerűbb gyümölcs.

A zsabotikábának már a fája is lenyűgöző. Törzsét és ágait virágzás és érés idején a gyökerektől egészen a koronáig kis, fehér virágok és termések tömegei borítják el. Ez a fa csak az Amazonas folyó mentén él meg, így nem csoda, hogy ez a gyümölcs csak ritkán jut el hozzánk, akkor viszont érdemes lecsapni rá! Szilva nagyságú és fanyar ízű terméseit szívesen fogyasztják nyersen, illetve lekvárt, üdítőitalt és bort készítenek belőle.

A miraclefruit, magyarul csodabogyó méltó a nevéhez. Ez a hazánkban védett növény azért olyan különleges, mert apró termései alapvetően savanyúak, ha azonban lé formájában összekeverjük, akkor édessé válik. Épp ezért tökéletes édesítőszer is.

Maracuja ízesítésű dolgokat már egy jó ideje kaphatunk itthon is, maga a gyümölcs azonban csak az utóbbi időben kezdett elterjedni. Ezek az apró, héjukból kikanalazható gyümölcsök az egyik legintenzívebb ízvilággal rendelkeznek, így érthető, hogy passion fruitnak, azaz a szenvedély gyümölcsének is nevezik.

Leginkább sárkánygyümölcsként hivatkozunk rá, pedig eredeti neve pitaja. A világ egyik legszebb gyümölcsének tartják, de ami még fontosabb, az íze is különleges és egyedülálló. Az akár 10 centiméteres terméseket a pitajakaktuszokról szedik, és szinte kizárólag nyers formában fogyasztják.

Scroll To Top