Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Lecsót főz az egész világ!

Ilyenkor nyár végén szinte ellenállhatatlanul kínálgatja magát a paradicsom és a paprika a zöldségesnél, az utcákat, házak folyosóit gyakran lengi be az éppen befőzött lecsó kellemes illata. Ugyan azt gondolnánk, hogy ez az egyszerű, de nagyszerű étel igazi hungarikum, és máshol még csak hasonlót sem készítenek, az igazság az, hogy számos nemzetnek van a lecsóhoz hasonló hagyományos fogása. Blogcikkünkben ezeket mutatjuk be.

A legelterjedtebb recept szerint a lecsó elkészítése egy egység felaprított vöröshagyma zsiradékon való aranybarnára pirításával kezdődik, ehhez négy rész paprikát, majd ha az összeesett, két rész paradicsomot adunk. Ezután az ételbe ízlés szerint kerülhetnek egyéb zöldségek, virsli, kolbász, tojás vagy akár tejföl. Tálalható rizzsel, tarhonyával, húsételek mellé vagy akár csak magában, esetleg pár szelet kenyérrel is. Készülhet a tűzhelyen lábasban vagy szabad tűz fölött bográcsban, friss fogyasztásra vagy télire való eltételre.

Az étel varázsa az elkészítés egyszerűségében és a nyáron viszonylag olcsón beszerezhető alapanyagok ízének harmóniájában rejlik. Nem csoda, hogy ezeket más nemzetek is felfedezték maguknak.

 

Ratatouille

Talán a legismertebb lecsóhoz hasonló fogás a francia ratatouille. A zöldséges egytálételbe a lecsó hagyományos alapanyagain, a hagymán, a paprikán és a paradicsomon túl padlizsán, cukkini, sőt, esetenként gomba is kerül. A hagyma megpirításához állati zsiradék vagy napraforgó olaj helyett olíva olajat használnak, az ízvilágot pedig fokhagymával teszik pikánsabbá.

Fogyasztják magában is, de gyakran tálalják kenyérrel, polentával vagy tésztával, húsok, halak köreteként vagy éppen omlettbe sütve.

 

Peperonata

A lecsó „helyi” megfelelőjét Olaszországban is megtaláljuk. A peperonata ízében talán még a francia változatnál is hangsúlyosabban dominál a mediterrán konyháre jellemző fokhagyma és paradicsom. A vöröshagyma, paradicsom és paprika hármasa mellett kerülhet bele répa, zeller, padlizsán, cukkini, az ízvilága pedig petrezselyemmel és bazsalikommal tehető mediterránná.

Apró érdekesség, hogy míg mi, magyarok a lecsót elsősorban melegen fogyasztjuk, addig Olaszországban előszeretettel fogyasztják a peperonatát hidegen – például bruschettára kenve. Emellett persze előfordul húsok, halak, tenger gyümölcsei köreteként, tésztaszószként vagy magában is.

 

Shakshuka

A shakshuka hagyományosan az izraeli konyha fogásaként van számon tartva, de előszeretettel fogyasztják Észak-Afrikában és a Közel-keleten is. A fogás ízét a fűszerként használt római kömény és koriander teszi különlegessé, és a hazánkban megszokott lecsótól némiképp eltérővé.

Általában magában, buggyantott tojással fogyasztják, mely kellően tartalmassá teszi ahhoz, pitakenyérrel, egytálételként fogyasztva is kellően laktató legyen.

 

Menemen

Mivel a paradicsom és a paprika is török közvetítéssel jutott el Magyarországra, nincs mit csodálkozni rajta, hogy a török konyhának is megvan a saját lecsóhoz hasonló ételek. Ráadásul talán ez hasonlít a legjobban a magyar egytálételhez. Elkészítése szintén olajban vagy vajon való hagymapirítással kezdődik, ezután kerül az apróra vágott paprika, majd a paradicsom is a főzőedénybe.

A menement őrölt borssal és oregánóval fűszerezik, a főzés végén pedig tojást kevernek hozzá. Időnként felvágottakkal vagy lágy sajttal dúsítják. Étteremben rendszerint az egyszemélyes fémserpenyőben szolgálják fel, amiben elkészült.

 

Zakuszka

Ha elsősorban paprikából és paradicsomból készült ételekről beszélünk,érdemes megemlíteni a balkán országokban és Erdélyben előszeretettel fogyasztott zakuszkát is, melyet többféle paprikából, paradicsomból, hagymából és padlizsánból készítenek. A zöldségeket megsütik, majd ledarálják, és az így kapott krémet kenyérre kenve fogyasztják vagy elteszik télire.

A zakuszka azonban inkább krém, mintsem egytálétel, így a lecsóra csupán összetevőit tekintve hasonlít.

Ha beszereztük a lecsó hozzávalóit, érdemes lehet elgondolkodni rajta, hogy más nemzetek hasonló ételeit is kipróbáljuk, és így tegyük változatosan egészségessé a nyári étrendünket.

 

Scroll To Top