Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Legyen teljes a grillparty – akár hús nélkül is

A kellemes, enyhe nyári estéknél talán nem is tudunk tökéletesebbet elképzelni egy hangulatos családi vagy baráti grillezésnél. Napjainkban azonban egyre többen váltanak húsmentes életmódra, így számukra a különböző grillhúsok, burgerek, hotdogok készítése és fogyasztása nem opció. Most mutatunk néhány ötletet ezek kiváltására.

Akár egészségügyi, akár etikai, akár környezetvédelmi szempontokból dönt valaki a hús vagy egyenesen az állati termékek elhagyás mellett, a számukra való ételkészítés alaposan feladhatja a leckét a húsfogyasztóknak. Pedig zöldségek, gyümölcsök és néhány húst kiváltó helyettesítő termék felhasználásával könnyedén készülhetnek ízletes és tápláló fogások húsmentesen is.

A legkisebb fejtörést talán azok okozzák, akik csupán a húst kerülik, de halféléket, tejtermékeket fogyasztanak. Számukra hús helyett grillezhetünk halfilét, de akár hamburger pogácsát is készíthetünk hal felhasználásával. Ezekhez a fogásokhoz érdemes lehet külön szószokkal készülni, hiszen a hal ízvilága egészen más, mint a grillezésre használt szárnyasoké vagy a marhából készült húspogácsáé.

Sokan választanak olyan étrendet, amely a húsfogyasztással szemben nem megengedő, de a tejtermékek gond nélkül beleilleszthetők. Számukra rengeteg különböző ízesítésű grillsajt közül válogathatunk vagy grillezhetünk különböző lágysajtokat, mint például a brie vagy a camambert – ez utóbbiból is számos különböző ízesítéssel találkozhatunk a boltok polcain.

A vegán étrend szerint táplálkozók már komolyabb kihívást jelenthetnek, mivel ők a hús mellett az állati eredetű termékeket is kerülik, így a tejet, tejtermékeket, tojást tartalmazó fogások fogyasztása sem megengedett számukra. Némi kreativitással viszont a zöldségekből is kihozhatjuk a maximumot.

A legalkalmasabb és legegyszerűbben beszerezhető grillezni való zöldségekből, a padlizsánból, cukkiniből, paprikából, paradicsomból, gombából, hagymából is varázsolhatunk fenséges ételeket, de újabb ízekkel is próbálkozhatunk. Ha az előbbiek mellett döntünk, érdemes a húshoz hasonlóan a felkarikázott zöldségeket is bepácolni egy éjszakára vagy legalább pár órára. Figyeljünk oda, hogy a pácba se kerüljön állati eredetű termék!

Ha nincs lehetőségünk vagy netán nem akarunk pácolással vesződni, a grillezett zöldségekből akár fenséges krémeket is készíthetünk. A szabad tűzön sült padlizsánból készült padlizsánkrém kellemesen füstös ízének köszönhetően igazán különleges, ízletes csemege lehet. Hasonló módon elkészíthetjük a balkán konyha remekét, az ajvárt is, csupán padlizsánra, kápia paprikára, paradicsomra, ízlés szerint erőspaprikára, hagymára, és fokhagymára van szükségünk hozzá, melyeket akár együtt is grillezhetünk.

De készíthetünk akár rablóhús nyársakat is kizárólag zöldségek felhasználásával. Kerülhet a nyársakra paprika, gomba, hagyma, padlizsán, cukkini, akár egy-egy vékony szelet krumpli is. Akár nyársra húzva, akár szeletelve, de akár egészen új zöldségeket, gyümölcsöket is kipróbálhatunk. Grillezhetünk avokádót, tököt, kukoricát, spárgát – a húsfogyasztók számára akár baconbe tekerve is elkészíthetjük, és garantáltan sikert aratunk vele. De akár almát, körtét, barackot, ananászt, sőt, sárgadinnyét is.

Természetesen kiszakadhatunk a kizárólag feldolgozatlan növényekből készült fogások világából. Készíthetünk ízletesen fűszerezett “húspogácsát” vörösbabból, de használhatunk akár olyan széles körben alkalmazott húspótlékokat is, mint például tofu vagy szója. Egyes boltok polcain is megtalálhatunk kifejezetten vegánok számára készült húspogácsa, virsli, kolbász helyettesítőket.

Ha külön készülünk vegetáriánus vagy vegán vendégeink számára, érdemes a többi, húst fogyasztó vendégeinket is beleszámolni a grillzöldség adagokba bevásárláskor, hiszen könnyen lehet, hogy őket is elcsábítják majd az ízletes húsmentes fogások.

Hogyha pedig úgy alakul, hogy mégsincs lehetőség a grillezésre, a ZilaGO bármikor a friss, szaftor grill ételekre vágyók rendelkezésre áll.

Scroll To Top