Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Lerántjuk a leplet a tökéletes csokimázról!

A csokimáz szinte minden édes sütemény alkotórésze, mégis sokszor okoz fejtörést a háziasszonyoknak az elkészítése. Nem is csoda, hisz egyszerre számtalan kritériumnak kellene megfelelnie a kész terméknek: legyen egyenletes, fényes, ne csorogjon le a süti szélén, azonban ne is törjön, mikor szeleteljük azt. Van azonban egy szuper technika, mellyel megzabolázhatjuk a csokihullámokat!

Számtalan praktika létezik a csokimáz készítésére, nekünk van azonban egy jól bevált tippünk, amellyel egyszerűen és gyorsan kiváló csokimázat készíthetünk! A technika neve temperálás, mely talán sokaknak ismerősen cseng. A lényege, hogy a csokit nem közvetlenül az olvasztás után használjuk fel, hanem a hőmérsékletével játszva, hűtve és újrahevítve érjük el a kívánt állagot, hisz a jó csokimáz titka az olvasztás módjában rejlik. A csoki természetét ismerve pedig időt is megtakaríthatunk!

A tejcsoki és a fehércsoki már 40-45 fokon megolvad, és az étcsokinak se kell több, 45-50 fokon felolvaszthatjuk. Épp ezért nincs szükség nyílt lángra, csupán egy kis vízgőzre, mely fölött óvatosan készítjük el a mázt, vigyázva, nehogy leégjen!

A felhasználni kívánt csokimennyiség kétharmadát tördeljük egy lábasba, és kezdjük el megolvasztani a gőz fölött. Ha már nem darabos, azaz elérte a kellő, 40-50 fok közötti hőmérsékletet, hozzáadhatjuk a maradék csokit is, és folyamatos kevergetés mellett hozzáolvaszthatjuk. Mikor hozzáadjuk a csokit, a máz hőmérséklete lehűl 26-28 fok közé, majd az új adaggal együtt újra felmelegítjük 38-40 fok körülire, ezáltal már el is végezve a temperálást. Ha ügyesek vagyunk, már kész is van a tökéletes csokimáz – készülhet is a legcsodásabb csokis süti a világon!

Scroll To Top