Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

A magyar porcelángyártás története I.

Egy elegáns vacsora szinte elképzelhetetlen egy csodás, porcelánból készült étkészlet nélkül. Az első tárgyak készítéséhez képest sokat kellett várni a hazai gyártás indulására, de azóta töretlen a magyar porcelángyárak sikere. Most induló cikksorozatunkban a magyar porcelángyártás történetét vesszük végig.

A kerámiaipar legnemesebb anyagának a Kínában feltalált porcelán számít. Első darabjai valamikor a 7. század környékén készültek, neve viszont az olasz tengeri kagyló nevéből származik. A Tang-dinasztia ezekkel a pompás edényekkel és vázákkal mutatta gazdagságát, egy-egy porcelánkészlet pedig azóta is eleganciát és tehetősséget sugároz.

Európai megjelenésére közel egy évezredet kellett várni, az első porcelánból készült tárgyakat a Keresztes-hadjáratok lovagjai hozták a kontinensre, a gazdagok körében pedig azonnali népszerűségre tettek szert. Az európai porcelán Johann Friedrich Böttger nevéhez fűződik, amit 1710-től a meisseni porcelángyárban készítettek.

Magyarországon viszont még ennél is később, a 1827-ben nyílt meg az első hazai porcelángyár Bretzenheim Ferdinánd birtokán, Telkibányán. Azért ezen az eldugott helyen, mert a környékbeli, elhagyott bányajáratokban a porcelán készítéséhez elengedhetetlen kaolin volt található, továbbá kvarcért sem kellett messzire menni.

porcelan1

Scroll To Top