Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Magyarország, az ásványvizek hazája

Víz nélkül nincs élet! Ezt már kisgyerekként megtanulja mindenki, arról azonban már kevesebb szó esik, hogy azok, akik Magyarországon élnek, milyen szerencsés helyzetben vannak.

Európaszerte megannyi ásványvízforrás létezik, de hazánk még a régión belül is kiemelkedőnek számít, hiszen itt 500-nál is több olyan nagy mélységű kút található, mely ásványvizet ad nekünk. De mi is az az ásványvíz?

Az ásványvíz olyan, a föld mélyéről származó ivóvíz, amelyben az oldott anyagok mennyisége meghaladja az 1000 mg/litert vagy egy-egy elemet (ionos formában) az átlagosnál nagyobb mennyiségben tartalmaz. Ezeknek az anyagoknak köszönhetően az ilyen víz különleges ízzel és az egészségre gyakorolt pozitív hatással rendelkezik. Mindemellett az ásványvíznek az ivóvízzel azonos beszerzési helyről, védett artézi kútból, vagy forrásból kell származnia.

Magyarországon több mint száz, kifejezetten a palackozás céljából létesített artézi kút és forrás ad jelenleg ásványvizet a fogyasztóknak. A palackozott víz mennyisége olyan nagy, hogy külföldre is óriási mennyiségben exportálják.

És hogy minek köszönhetjük ezt a rengeteg természeti kincset? A Kárpát medence különleges adottságainak! A földkéreg üledékes kőzettömegét és az abba zárt vízkészletet ugyanis a hő itt nagyobb mértékben járja át, mint a Föld más országaiban.

Ennek ellenére mégsem a magyarok fogyasztják a legtöbb ásványvizet. Egy felmérés szerint ilyen tekintetben Olaszország jár az élen, ahol az egy főre jutó éves vízfogyasztás a 200 litert is meghaladja, míg a magyarok ennek csak nagyjából a felét isszák meg.

Természetesen ez annak is köszönhető, hogy hazánkban a csapvíz minősége is kiemelkedő, így nem vagyunk rákényszerülve a palackozott vizek fogyasztására, de érdemes szem előtt tartani az ásványvizek egészséges voltát, és kicsit növelni az elfogyasztott mennyiséget. Különösen igaz ez az elkövetkező nyári időszakban, amikor amúgy is nagyon fontos odafigyelni a folyadékbevitelre!

 

Scroll To Top