Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Mák a konyhában – miért érdemes fogyasztani?

A mák talán a karácsonyi bejgliből a legismerősebb legtöbbünk számára – azonban azt kevesen tudják, hogy számtalan pozitív hatással bír szervezetünkre!

A mák tápanyagokban rendkívül gazdag és szervezetünk számára roppant értékes fehérjéket is tartalmaz. A vitaminok közül B1, B5 és B6 vitamin található benne, emellett remek niacinforrás is. Akinek kalciumra, foszforra, cinkre, mangánra, rézre vagy vasra van szüksége, szintén bátran fogyassza a mákos ételeket, emellett pedig kálium és magnézium is bőven található benne. Ráadásul a mostanában oly népszerű telítetlen zsírsavakban is bővelkedik; 72% linolsavat (omega-6 zsírsav), 11% olajsavat és palmitinsavat is tartalmaz!

Heti három-négy alkalommal történő mákfogyasztással akár a csontritkulás kialakulását is megelőzhetjük – érdemes azonban nem a mákolajhoz fordulni, ugyanis a hiedelemmel ellentétben ez akár gyulladást is okozhat szervezetünkben, hisz a mák omega 3-6 aránya nem megfelelő, ezért nem érdemes koncentráltan fogyasztani. Ráadásul a mákolajból kivonásra kerülnek az értékes rostok és egyéb tápanyagok is, a mák ellenben teljes értékű táplálék, így sokkal egészségesebb.

A stresszes közegben dolgozók számára is megoldást jelenthet egy kis mákos finomság a nap végén, ugyanis természetesen nyugtató hatással bír a szervezetre. Apró magocskáinak hála pedig a bélfal tisztításában is jeleskedik – egy tányér mákos étel könnyedén eltávolítja a bélfalra tapadt lerakódásokat.

Az olaját sem szabad azért lebecsülni – ha rendszeres fogyasztását nem is javasoljuk, kúraszerű alkalmazása mindenképp gyakorolja a mák jótékony hatásait. Bőrápoló szerként, bőrradírként pedig kiválóan megállja a helyét kis szemcséinek köszönhetően!

Scroll To Top