Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Méz a konyhában? Igen!

A méz nem csupán aranyló, ragacsos valójában, önmagában okoz örömet – számtalan formában alkalmazhatjuk mindennapjaink során és mindegyik megoldás isteni eredménnyel kecsegtet bennünket!

A méz elsősorban a cukor helyettesítője lehet a konyhában, mely önmagában nem eredményez diétásabb étrendet, azonban sokkal egészségesebb finomított cukortársainál, mivel ásványi anyagokban (kálium, kalcium, fluorid, foszfor, magnézium, vas, cink, szelén, mangán), fehérjében, savakban és vitaminokban gazdag. Annak ellenére pedig, hogy kalóriatartalma nem sokkal kevesebb, mint a cukoré, tökéletes társa a diétázóknak is, ugyanis tápláló adalékként enyhíti a fogyókúrához társuló fáradtságot, levertséget is. Az ára sem lehet bökkenő a döntésnél – habár drágább, mint a kristálycukor, sokkal kevesebb kell belőle, mint az utóbbiból, így nagyjából ugyanannyira terheli meg a büdzsét, mint finomított rokonai!

És hogy mihez is használhatjuk a konyhában ezt a finomságot? Gyakorlatilag mindenhez! Kevesen tudják, de a méz tökéletesen passzol a reggeli kávéhoz is cukor helyett! Gazdag zamata és íze elsőre ugyan meglepőnek tűnhet a kávéval párosítva, később azonban könnyen hozzászokhatunk.

Egy isteni mézes tea illatától még makkegészségesen is összefut a szánkban a nyál – köztudott, hogy a méz tökéletes orvossága a fájós toroknak, arra azonban mindenképp ügyeljünk, hogy ne forró teába csepegtessük, ugyanis ettől elveszti jótékony hatásának nagy részét!

A reggelit is egészségesebbé varázsolhatjuk egy kis mézzel: a cukros müzlik csak felesleges, gyorsan felszívódó szénhidrátokkal töltik fel szervezetünk, melyek ráadásul hamar kiürülnek, így újra éhesek leszünk pár órán belül. Helyette a natúr joghurt pár szem gyümölccsel és mézzel, esetleg zabpehellyel kiváló tápanyagforrást biztosít, kicsiknek is nagyoknak egyaránt.

A sütikbe persze alapvető kellék a méz: a Zilában elsősorban a virágmézet preferáljuk a sütiket illetően, itt azonban érdemes cukorral vegyíteni, mivel a méz egyötöde folyadék, így könnyen elhígíthatja a tésztánkat!

Scroll To Top