Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Mi legyen mindig a konyhában – Hűtőszekrény

Egy új konyha kialakításakor, költözés után nagy fejtörést okozhat, hogy mi mindent kell beszerezni a konyhába, hogy újdonsült otthonunkban bármikor gond nélkül nekiláthassunk a sütésnek főzésnek.

De a már megszokott lakásban is gyakran előfordul, hogy a főzés megkezdése után kapunk észbe: valami fontos alapanyag mégsincs a kamrában vagy a hűtőben. Ilyenkor vagy egy gyors bevásárlásra vagy a szomszédok segítségére vagyunk utalva, pedig ha rendszeresen leltározunk egyet, elkerülhetjük ezt a gondot! De mi mindennek kell a listán szerepelne, hogy ne legyen ilyen gondunk?Legutóbb az optimális kamra felszereltségét szedtük össze, most a hűtőkön és fagyasztókon a sor!

A hűtő

A hűtőszekrény állandó optimalizálása nem könnyű, hiszen itt alapvetően gyorsabban romló élelmiszereket tárolunk, de heti egy alkalommal érdemes átfutni a tartalmán, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen beszereznünk az alapanyagokat.

Egy magyar háztartás szinte elképzelhetetlen a megfelelő mennyiségű tejtermék nélkül. Kávéhoz, kakaóhoz, de főzéshez is sokszor nagyon fontos a tej: a legjobb, ha friss tejet használunk, bár ez manapság – főleg a városokban – nehezen megoldható. Végső esetben UHT tejhez is nyúlhatunk, de az a legjobb, ha a hűtőben tartunk mindig legalább egy liter ESL tejet.

A hazai konyha alapját jelenti a tejföl és a túró, így ezekből sem árt ha tartunk otthon valamennyit, bár itt már az étkezési szokásainkon múlik a mennyiség. Ha nem fogy olyan gyorsan a tejföl, érdemes több kis pohárral venni, így a maradékot nem kell a szemetesbe dobni, ha viszont nagyon tejfölös a család, akkor bátran lehet a nagy kiszereléseket választani.

A sajt talán a legcsodálatosabb tejtermék, hiszen önmagában fogyasztva, sütéshez és főzéshez is kiváló. Egy fél kiló trappista kötelező elem minden hűtőszekrényben, de az egyéb fajtákról se feledkezzünk meg, hiszen egy tömlős sajt, egy kis camembert vagy mozzarella feldobhatja bármelyik fogást.

Főzéshez és sütéshez egyaránt fontos, hogy legyen otthon vaj (lehetőleg igazi vaj, ne margarin). Mivel általában 100 grammos kiszerelésben kapható, ezért nem árt, ha rögtön hármat veszünk belőle, hogy biztosan legyen otthon, amikor szükség van rá.

A hab- és főzőtejszínek szerencsére relatív sokáig elállnak. Legtöbbjük nem is igényel hűtést, mindössze a felhasználás előtt ajánlott pár órára lehűteni, de aki biztosra akar menni (és helye is van hozzá), az a hűtőben tartja egészen a felhasználásig.

És a száraz húsokról se feledkezzünk meg! A füstölt szalonna, kolbász és szalámi akár hetekig is eláll, így érdemes mindig tartani otthon belőle. Szendvicsekhez és főtt ételekhez is remek választás, hiszen igazán egyedi íz kölcsönözhet például a főzelékeknek egy rúd füstölt kolbász.

A fagyasztó

Ha valakinek van nagy fagyasztószekrénye, szinte csak a képzelet szab neki határt, hogy mi mindennel tölti fel, ám sokaknak csak a kombinált hűtőszekrények kis fakkja jut. Ebben az esetben már érdemes átgondolni, hogy mivel töltjük fel.

A nyáron eltett fagyasztott gyümölcsök mindig elsőbbséget élveznek, hiszen segítségükkel bármikor élvezhetjük a nyár ízeit, de figyeljünk arra, hogy csak olyan gyümölcsöt tegyünk el, amiről tudjuk, hogy valóban elhasználjuk a hideg hónapok során.

Ha a kamrában van helyünk, inkább a zöldségkonzervek mellett tegyük le a voksunkat, de akadnak olyanok, melyeket csak mélyhűtött verzióban kapunk: a gyalult tök, a spenót vagy a brokkoli mindig jól jöhet.

A legfontosabb azonban, hogy mindig tartsunk a fagyasztóban porciózva alapleveket. Ideális esetben 250 milliliterenként fagyasztjuk le őket, így bármekkora mennyiségben is állunk neki később a főzésnek, mindig lesz hozzá alaplevünk.

Scroll To Top