Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Mi tudjuk, mit ropogtattál korábban, avagy retro nasik 1.

Régen minden jobb volt”…vagy mégsem? Retro nassolnivalók közül válogattunk és megnéztük, hol vannak ma azok az édességek, amiket a rendszerváltás előtt ropogtattunk. Az első részben a nagy túlélőkkel foglalkozunk, amelyek, ha nem is eredeti formájukban, de megőrizték népszerűségüket ma is.

1880-ig kell visszatekintenünk, ha Magyarország első kekszgyárát szeretnénk megismerni. Bach Hermann győrszigeti gőzmalmából alakították át az üzemet és 1892-től Koestlin Lajos tulajdonában állt, aki jó lehetőséget látott a magyar édességiparban, hiszen akkoriban az osztrák piac már telített volt. 1900-ben kezdték meg működésüket áttelepült szakemberekkel, de három év múlva már ezer ember dolgozott a kekszeken, kétszersülteken, katonai kétszersülteken, különféle ostyákon és mézeskalácsokon. Ebben a gyárban született meg 1912-ben a ma is létező Albert keksz, amit feltehetően Viktória brit királynő férje, Albert herceg után kapta. A szocialista édesipar vezető vállalata ma Győri Keksz Kft néven gyártja egyik kedvenc kekszünket. A háború alatt azért maradhatott fent a gyár, mert kétszersülteket gyártottak a frontra.

Ugyaninnen indult a Pilóta keksz diadalmenete, ami első formájában nem is keksszel készült. 1960-tól a Pilóta egy termékkategóriát jelölt és hasonló volt a tengerészeti kétszersülthöz. A második világháború során a katonák túlélőcsomagjai tartalmaztak csokoládét és kekszet is, innen jöhetett a Pilóta ötlete. Az első években kakaós keksz és piskótalap töltésével készült, a lap hasonlított a mai pikótatallér tésztájához. A rúd formájú csomagolásba viszont nem passzolt ez a megoldás, hiszen a piskóta miatt mindig más volt a késztermék mérete, ezért döntöttek végül a keksz mellett és így született meg a ma ismert Pilóta Keksz.

A vaníliás karika még a Koestlin-gyár idejéből talált géptartozék megtalálása miatt készülhetett el. Horváth Emil egy átdolgozott vaníliáskifli-tésztával kísérletezte ki a mindenki által kedvelt karikát. 1963-tól félig csokoládéba mártva tartja a helyét a piacon.

Sok-sok év telt el tehát a Pilóta, az Albert keksz és a vaníliás karika megjelenése óta, de mi azóta is imádjuk a magyarok kekszeit. Csomagoljuk őket kirándulásokra, eszünk belőlük az esti filmhez vagy kitesszük az asztalra vendégvárás alkalmával. Te mikor ettél ezekből a finomságokból?

Scroll To Top