Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Mi tudjuk, mit ropogtattál korábban avagy retro nasik: nagy túlélők 2.

Régen minden jobb volt”…vagy mégsem? Retro nassolnivalók közül válogattunk és megnéztük, hol vannak ma azok az édességek, amiket a rendszerváltás előtt nassoltunk. Az első részben a kekszes nagy túlélőkkel foglalkoztunk, amelyek, ha nem is eredeti formájukban, de megőrizték népszerűségüket ma is. Ebben a részben hasonlóan kultikus csokoládékkal foglalkoznunk.

Az 1950-es évek végén Diósgyőrben megkezdődött a magyarok egyik kedvenc csokoládéjának gyártása. Alumínium fóliába és papír etikettbe csomagolták az ostyát, amit mindannyian Balaton szeletként ismerünk. Hódító körútját Győrben folytatta, ahol a Győri Keksz egyik húzó terméke lett. Mára a Nestlé tulajdonába került, de nekünk mindig is a magyar édességek egyik legjobbja marad.

A Sport szeletet eredetileg 1953. augusztus 20-ára, a Népstadion átadására készítette el a Csemege Édesipari Vállalat. Az első évtizedekben kézműves gyártással, keretbe kenéssel készült, azaz az elsimított, lehűtött lapokat csokoládéval vonták be és húros vágóval darabolták szeletekre. A rumaromás csokoládét olyannyira megkedvelték a vásárlók, hogy a ‘90-es évekre évi 1790 tonnánál többet is ettek belőle és a mai napig is rajongunk érte.

Szintén az ‘50-es években kezdődött a Pöttyös Túró Rudi története. Három magyar tejipari szakember kéthetes tanulmányútra utazott a Szovjetunióba, hogy a szocialista tejiparról tanuljanak. Ott ismerkedtek meg a mára legendássá vált rudi elődjével, amit túró mignonnak neveztek el. Az Erzsébetvárosi Tejüzem művezetőjét, Mandeville Rudolfot bízták meg a termékfejlesztéssel, akit neve miatt sokan gondolnak a névadás ihletőjének, tévesen. A csoki nevéért a szakma a kezdetekben nem lelkesedett túlságosan, a Hírlapkiadó Vállalat reklámcsoportjának akkori vezetője egyenesen erkölcstelennek ítélte és megtagadta, hogy újságokban jelenhessen meg. 1968-tól nagyüzemben kezdték el gyártani, akkor még kézzel készült csomagolással, rácsavarták a csokoládéra, mint a szaloncukorra.

Ezek a csokoládék nem tűntek el az idők során, ma is kaphatók az üzletekben. Te melyik csokoládét mutatnád meg legszívesebben egy külföldinek, mint igazi magyar édesség?

 

Scroll To Top