Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Milyen olajokat használjunk?

Magyarországon szinte minden konyhában megtalálhatjuk a napraforgó étolajat mint a főzés elengedhetetlen alapanyagát, pedig sok más, izgalmas ízvilágú növényi olajjal helyettesíthetnénk, melyek ráadásul még egészségesebbek is.

A napraforgó magjaiból készült olaj után az olívaolaj a leggyakoribb hazánkban. Ez a mediterrán származású anyag rengeteg telítetlen zsírsavat tartalmaz, magas polifenol tartalma pedig antioxidáló hatású. Előállítása módjának függvényében beszélhetünk extra szűz, szűz, finomított, valamint kevert fajtákról. Érdemes figyelni arra, hogy csupán utóbbi kettőt használjuk a sütéshez és a főzéshez, mivel előbbiek íze és élettani hatása megváltozik hő hatására.

Gabonacsírából is készülnek olajok, melyek közül a legnépszerűbb a kukoricacsíra-olaj. Ez a hidegen sajtolt, intenzív ízű olaj E-vitaminban gazdag, ráadásul sok esszenciális zsírsavat is tartalmaz. Bármihez felhasználhatjuk, legyen szó sütésről, főzésről, párolásról vagy akár hideg salátákról.

olive-oil-1596639_1280

A zöldes színű tökmagolaj igazán kellemes ízt biztosít az ételeknek, ezen felül pedig még sok antioxidánst is tartalmaz, például A és E-vitamint. Vajjal elkeverve csodás ízt adhat egy szelet kenyérnek is, de még jobb, ha krémleveseket vagy tésztákat ízesítünk vele.

A Távol-Keletről származó szójaolaj csak a 19. században hódította meg Európát, akkor viszont rohamléptekben, mivel úgy gondolták, ez az alapanyag megfiatalítja a testet. Ez annyiban igaz, hogy a szójababból nyert olaj is magas antioxidáns-tartalmú, így valóban jók az élettani hatásai, de a konkurens olajokat nem győzi le. Íze ráadásul kissé halas, ezért felhasználási lehetőségei eléggé leszűkültek.

Scroll To Top