Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Minden, amit a kávéról tudni kell V. – 5+1 hideg kávékülönlegesség

Megérkezett a naptári nyár, és reméljük, ezt most már hamarosan tükrözni fogja az időjárás is. Az új évszak érkezésének apropóján kávés blogcikksorozatunk e heti részében különleges, hagyományosan hidegen készített kávéitalokat mutatunk be.

 

1. Frappé

Ennek az italnak a nevét talán már mindenki hallotta: kávézóláncok, gyorséttermek itallapján gyakran tűnik fel a nyári hónapokban. Az eredetileg Görögországból származó ital hagyományosan instant kávéból és jégből készül.  A legtöbb helyen gépi vaníliafagylalttal összekevert fekete kávéval készítik, de létezik csak kávéból és jégből álló verzió is.

Cipruson, ahol az ital óriási népszerűségnek örvend, általában tejjel, esetleg tejszínnel ellensúlyozzák a kávé keserű aromáját. Egyes esetekben cukorral, különböző szirupokkal édesítik.

 

2. Affogato

Az olasz kávékultúra hagyományos, hideg kávéja. Mi mással is készülhetne, mint az olasz konyha legismertebb jeges specialitásával, a fagylalttal.

Az affogato név szó szerinti fordításban annyit tesz: süllyesztett. Az elnevezés arra utal, hogy az ital elkészítésekor egy gombóc fagylaltot süllyesztenek el egy szimpla vagy dupla espressóban. Tálaláskor gyakran külön edényben szolgálják fel a fagylaltot és a kávét.

Az italt esetenként különböző likőrök hozzáadásával készítik, esetleg szirupokkal szolgálják fel. Tejjel készült változatát white, azaz fehér affogatónak hívják.

 

3. Shakerato

Ahogy a neve is árulkodik róla, a shakerato (jelentése: felrázott) az affogatóhoz hasonlóan szintén Olaszországból terjedt el.

Az italt espresso és jég felhasználásával egy koktélshaker segítségével készítik. A két összetevőt addig rázzák, amíg habos állományt nem kap. A shakeratót általában martinis pohárban szervírozzák, esetenként különböző likőrökkel vagy Baileys-zel bolondítják meg.

 

4. Mazagran

Közép-Európában kevéssé ismert kávéital, pedig gyakran az „eredeti” jegeskávéként hivatkoznak rá. A mazagran Algériából származik, a nevét is az ország egyik városa után kapta. Állítások szerint a város erődjében állomásozó francia idegenlégiós katonák készítettek el először mazgrant.

Az italt jégre töltött espressóból készítik, egyes változatokhoz citromot, rumot, esetenként mentát adnak. Hagyományosan magas, vékony pohárban szolgálják fel. 

 

5. Yuenyeung

Hamisítatlan távol-keleti italkülönlegesség, melynek a kávé mellett tej és tea adják az alapját. Hagyományosan három rész kávéval, hét rész hongkongi tejes teával és jéggel készítik, esetenként tápiókagyöngy is kerül bele.

A yuenyeung mandarinrécét jelent. Ez a madár a hitvesi szeretet jelképe a kínai kultúrában. Mivel a madárfaj híme és nősténye nagyon eltérő megjelenésű, az elnevezés valószínűleg arra utal, hogy a yuenyeungot alkotó összetevők, bár nagyon különböznek, mégis összetartoznak. 

 

+1. Cold brew

A cold brew sokkal inkább egy elkészítési mód, mintsem kávéital fajta. Az eljárás lényege, a hogy közepesen durva kávéőrleményt vízzel elegyítik, majd a keveréket filterbe helyezik, és órákon vagy akár egy egész napon át pihentetik. A hideg víz hosszú időn keresztül oldja ki az aromaanyagokat a kávéból, ahogy lassan átszivárog az őrleményen és a filteren. A vizet egyes esetekben olvadó jégről csepegtetik a darált kávéra.

Az ezzel az eljárással kapott kávé egy világosbarna, aromában és koffeinben dús, lágy, friss ízű ital, melyet önmagában, jéggel, tejjel vagy különböző szirupokkal keverve is fogyaszthatunk.

Scroll To Top