Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Minden, amit a kávéról tudnod kell II. – A robusta és az arabica

A legtöbben, ha a kávéra gondolunk, az erőt adó fekete ital, esetleg a markáns illatú, sötétbarna kávébabok jutnak eszünkbe. Azt azonban kevesen tudják, hogy a kávéfajták családjába tartozó növények közül kettőből is készítünk kávéitalt. Blogcikkünkben most ezt a két növényt mutatjuk be.

Az arabica név talán a legtöbb kávéfogyasztó számára nem ismeretlen. Bizonyára a legtöbbünkben pozitív asszociációkat ébreszt, hiszen a kávéforgalmazók pozitívumként emelik ki, ha kávéjuk 100%-ban arabicából készül. De mi is az az arabica?

Ez alatt a név alatt a kávénemzetség egyik faját értjük, amelyet magyarul időnként egyszerűen arab kávéként is emlegetünk. Az arabica kényesebb, érzékenyebb kávéfajta. Csak bizonyos magasságon terem, szűk hőmérsékleti tartományban virágzik és csapadék mennyiségét tekintve sem kedveli a szélsőségeket.

Jóval kevésbé körülményes megfelelő termőterületet találni és termelési körülményeket biztosítani a kávé másik általunk fogyasztott fajtájának, a robustának. A robusta kávé könnyebben művelhető, alacsonyabb területeken is megél, a csapadékra és a hőingásra sem annyira érzékeny, így nagyobb területen, olcsóbban termelhető.

Arra a kérdésre, hogy miért lett mégis a kényesebb, nehezebben termelhető, és egyébként a robustánál kevesebb koffeint tartalmazó kávéfajta a népszerűbb, az arabica ízében keresendő a válasz. Ez a fajta ugyanis a robustánál jóval lágyabb, harmonikusabb ízvilággal rendelkezik, és önmagában, tej, cukor és ízesítők nélkül fogyasztva is kellemes ízélményt nyújthat.

A különlegességet fokozhatja, ha termőhely szelektált arabica kávét választunk. Az ugyanis, hogy a kávé Brazília, Indonézia, Honduras vagy Kolumbia bizonyos részein terem – hogy csak a legnagyobb arabica exportőröket említsük – a tájegységre jellemző ízjegyeket alakít ki a kávéban növekedés közben, melyeket egy kávékóstolásban nem jártas személy is kiérezhet, élvezhet.

A boltok polcain fellelhető szemes és darált kávék a legtöbbször a két fajta bizonyos arányú keverésével készülnek, hogy a termék ára ne legyen túl magas, koffeintartalma pedig túl alacsony. Ezeket a keverékeket nevezzük blendeknek. Minden gyártó, minden márka saját arányokat használ. Az arabica adja meg a blendek lágyságát, selymességét, a robusta karakteresíti az ízvilágukat.

A két kávéfajtát nemcsak ízre, hanem küllemre is könnyedén megkülönböztethetjük. Míg a robusta fajtára a kisebb, kerekebb babok a jellemzők, a szemek közepén egyenes bevágással addig az arabicát a hosszúkásabb babokról és a hullámos bevágásról lehet felismerni.

Mindkét fajtának megvannak a maga előnyei és hátrányai, hogy ki melyiket preferálja, az egyéni ízlés kérdése.

Scroll To Top