Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Minden, amit a kávéról tudnod kell IV. – Íme a legismertebb kávéitalok

Hazánkban a modern kávéházak megjelenésével leginkább az olasz kávékultúra honosodott meg. A legismertebb kávéitalok neve is az olasz nyelvből ered. Sokan azonban nem tudják, mit takarnak pontosan az elnevezések. Kávésorozatunk e heti cikkével ebben igyekszünk segíteni. 

Espresso

Az olasz kávékultúra sok szempontból talán legfontosabb kávéitala. Számos további ital viszonyítási alapjául vagy éppen fő összetevőjéül szolgál. Nagyjából 30-35 ml tiszta, fekete kávé. A megfelelően elkészített, minőségi espressók tetején világos színű, krémes, habos réteg, úgynevezett crema alakul ki. A köznyelvben gyakran presszókávéként hivatkozunk rá.

 

Ristretto

Az espressónál kevesebb vízzel átfőzött, sűrűbb, aromásabb kávé. Űrtartalma nagyjából 20-25 ml. Neve olaszul annyit tesz: szűk, szűkös. A kifejezés valószínűleg az északi és a déli olasz tartományok kávéfogyasztási szokásai közti különbségek miatt került be a kávékultúrába. Míg a délebbre eső vidékeken a rövidebbre főzött kávét szokták meg, ha északra utaztak, jelezték, hogy szűkösebben bánjanak a vízzel, amivel a kávét főzik, a ristretto kifejezés pedig az évek során meghonosodott.

 

Lungo

Ahogy neve is mutatja (amely annyit tesz: hosszú), a lungo nem más, mint egy hosszú espresso. Elkészítésekor több vizet engednek át a darált kávén, esetleg forró vízzel utóhigíták az italt. Elnevezése a ristrettóhoz hasonló módon alakulhatott ki. A délre látogató északi olaszok az ottani szokás szerint sűrűre és rövidre főzött kávét szívesebben itták volna a saját szájízük szerint kissé hígabban, hosszabb főzési idővel rendelték a kávéházakban.

 

Doppio

A doppio nem mást jelent, mint dupla. Elkészítéséhez kétszer annyi kávét és kétszer annyi vizet használnak, mint egy espressóhoz.

 

Americano

Kávé, ahogy az amerikaiak isszák. Szinte átlátszó, híg, sötétbarna kávéital, melyet egy espressóhoz adagolt kávé mennyiségéből 100-200 ml forró vízzel vagy az Amerikában népszerű filteres kávéfőzővel készítenek. Az americano az espressónál jóval hígabb, de a kávé aromája által átjárt ital.

 

Espresso macchiato

Espresso egy kevés tejjel, tejhabbal. A nevében szereplő macchiato szó jelentése foltos, amely a kávéban lévő kevés, foltnyi tej mennyiségére utal.

Cappuccino

Ezt a kávéitalt talán senkinek nem kell bemutatni. 1-1-1 arányban tartalmaz kávét (pontosan egy espressónyit), tejet és tejből gőzölt, fényes tejhabot. Nevét a kapucinus ferences szerzetesekről kapta, akiknek sötét csuklyáira emlékeztető alakzat rajzolódik ki a kávéital felszínén a csésze közepén látható nagy világos foltból és a körülötte kialakuló sötétebb, kávés-tejes gyűrűből.

Bár hazánkban gyakran, szívesen isszák étkezések után, Olaszországban leginkább reggel vagy délután fogyasztják néhány falat keksszel vagy süteménnyel könnyű reggeliként vagy uzsonnaként.

 

Kapucíner

Első hallásra azt gondolhatnánk, hogy a bécsi cappuccinónak nevezett kapucíner azonos a cappuccinóval, azonban a két ital között jelentős különbségek vannak. A kapucíner egy espressónak megfelelő mennyiségű kávét tartalmaz, melyet hagyományosan világosabb pörkölésű kávéból készítenek, a tetejére tejhab helyett – osztrák szokás szerint – tejszínhab kerül. Egyes helyeken az italt kakaószórással teszik még tartalmasabbá.

 

Melange

A bécsi kávékultúra másik nagy remeke, neve a francia mélange szóból ered, amely keveréket jelent. Ahogy Ausztriában, úgy hazánkban is változó elkészítési módokkal találkozhatunk. Egyes helyeken tejszínnel kevert tejjel készül, máshol méz is kerül bele ízesítésként. Gyakran tejszínhabbal szervírozzák.

Mivel a tejszín és a méz tartalmassá teszi, igen laktató, így desszert helyett is megállja a helyét.

 

Café latte

A név szó szerinti jelentése tejes kávé. A legtöbb helyen ma már csak az olaszul tejet jelentő latteként hivatkoznak rá. Az ital egy espressóból és űrtartalmához képest legalább háromszor annyi tejből készül, a tetejére nagyjából egy ujjnyi tejhab kerül. Mielőtt az olasz kávéital nevek hazánkban is bekerültek volna a köztudatba, magyarul egyszerűen tejeskávénak neveztük a hasonlóan, hasonló arányokkal elkészített italt.

Ha nem fagylalttal készül, a jegeskávé alapját általában a café latte adja.

 

Latte macchiato

Elnevezése alapján könnyen összetéveszthető az espresso macchiatóval, de aki véletlenül tévesen rendel, azt kellemetlen meglepetés érheti. A latte macchiatóban ugyanis nem a tej, hanem a kávé mennyiségére utal a foltot jelentő elnevezés. Ugyanazokból az összetevőkből, ugyanazokkal az arányokkal készül, mint a café latte, elkészítésében azonban kicsit különbözik, mivel az espresso mennyiségének megfelelő kávé ebben az esetben nem a pohár aljára kerül, ahol kellemesen összekeveredik a tejjel, hanem a barista egy ügyes mozdulattal a tej és a tejhab közé rétegzi azt. A latte macchiatóhoz gyakran egyéb ízesítéseket is adnak. Csokoládéval, karamellával, vagy egyéb hasonló ízekkel dobhatják fel az italt, melyet általában a tej alá rétegzett sziruppal tesznek.

Flat white

Az újhullámos kávéfogyasztók egyik nagy kedvence. Ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen viszonylag magas koffeintartalma ellenére az íze könnyű és lágy. Alapjául az espresso helyett egy dupla ristretto szolgál, így sokkal hatékonyabban élénkíti a fogyasztóját, mint a rá első pillantásra nagyon hasonlító cappuccino. Elkészítésekor az össz űrtartalmának nagyjából ⅔ részét adó gőzölt tej nem válik szét teljes egészében habra és folyadékra, így az ital sokkal könnyebb, krémesebb a többi tejjel készült kávéitalnál.

 

Cortado

Neve a spanyol vágni szóból ered. Tulajdonképpen egy kevés (az espresso mennyiségének megfelelő vagy annak legfeljebb dupláját kitevő) tejjel készült latte. Egyes helyeken sűrített tejjel, tejszínhabbal vagy némi nádcukorral készítik. A cappucccinótól az különbözteti meg, hogy míg annak tetejére az espresso mennyiségének megfelelő tejhab kerül, addig a cortado csak igazán kevés, a tejjel jól elvegyített, krémes elegyet alkotó habbal készül.

Scroll To Top