Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Minden, amit a teáról tudni kell III. – A klasszikus teafajták

Múlt heti blogcikkünkben bemutattuk a teanövényt és a feldolgozásánaklépéseit. Szóba került hogy ugyanazon növényből a mennyi féle teafüvet kaphatunk végeredményképpen. E heti blogcikkünkben bemutatjuk a teafajtákat, melyek a teacserje leveleiből készülhetnek.

1. Zöld tea

A nem hervasztott, nem fonnyasztott,kifejlett tealevelek feldolgozásával előállítottzöld tea a nem fermentált teák közé tartozik. A rövid oxidációs időnek köszönhetően a levelekben több jótékony hatású antioxidáns marad mint a többi, fermentálással feldolgozott teafajta esetén.

A friss ízű, élénk színű zöld teát 80 °C-os vízzel ajánlott elkészíteni, hogy a hőmérséklet a lehető legkevesebb károsító hatás érje a levelekben található antioxidáns hatású vegyületeket. A zöld tea évezredek óta használatos a távol-keleti gyógyászatban. Jótékony hatással van a vércukorszintre, serkenti az anyagcserét és csökkenti egyes szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának az esélyét.

Bár a zöld teában is található koffein, a fermentált változatokkal ellentétben a belőle készült ital inkább nyugtató, és nem élénkítő hatású.

 

2. Fehér tea

A fehér tea minimálisan oxidálódott, fiatal tealevelekből készül. Főzete világos színű, az íze friss, virágos, citrusos. Elkészítéséhez 85-90 °C-os víz használatát, és rövid áztatási időt javasolnak.

Mivel a zöld teához hasonlóan ezt a fajtát is kíméletes feldolgozással készítik el, sokhasznos hatóanyag marad a levelekben. Jelentős antioxidáns-tartalmának köszönhetően hasonló jótékony hatásokkal bír, mint a zöld tea, emellett magas káliumtartalma az egészséges izomműködéshez is hozzájárulhat.

 

3. Sárga tea

A sárga tea igazi ritkaság, mely különleges eljárással készül. A leveleket a zöld tea elkészítési metódusához képest valamivel hosszabb ideig fonnyasztják, majd a kissé még nedves leveleket egy vászonanyag alatt gőzölik.

Az aranysárga főzetet adó sárga tea ízében egyesül a zöld tea frissessége és a fehér tea gyümölcsössége.

 

4. Oolong tea

Az oolong teák a részben oxidált teák közé tartoznak. Elsősorban kifejlett levelekből készülnek, melyek végleges formájukat többszöri zúzás, sodrás, és forró levegővel való szárítás után nyerik. Ez egy igen aprólékos, nagy szakértelmet igénylő folyamat, amely nagy üzemi körülmények között csak nehezen megvalósítható, így a minőségi oolong tea igazi különlegességnek számít.

A teafajta a kínai oolong vagy wu long (烏龍) kifejezésről kapta a nevét. A szó annyit tesz, „fekete sárkányt”, és a hosszúkásra sodort levelek formájára és színvilágára utal.

 

5. Fekete tea

Bár a teafű színe miatt a nyugati világban a fekete tea elnevezés terjedt el, a távol-keleti kultúrákban a keverékből készült ital színe után vörös teának hívják a legelterjedtebb, fermentálással, zúzással vagy sodrással előállított teafajtát.

Érdekesség, hogy bára legtöbben az Earl Grey teára asszociálunk a fekete tea név hallatán, a kettő nem ugyanaz. Az ikonikus, második Earl Grey után elnevezett termék olyan hagyományosan fekete teából készült keverék, melynek jellegzetes aromáját a bergamott nevű citrusféle héjából kivont olaj adja.

 

6. Puer tea

A puer tea a kínai kultúra fekete teája. Nevének jelentése: öreg föld. Sok szempontból eltér a többi teától. Feldolgozásakor nemcsak fermentálják, szárítják és sodorják, hanem gőzöléssel és préseléssel tömbösítik is. A feldolgozás és érlelés során ezek a tömbök (teakockák)  jellegzetes ízt kapnak.

A többi teafajtával ellentétben a puer teából általában nem a feldolgozás évében készítenek főzetet. A felhasznált teakockák esetenként akár 50 évesek is lehetnek. A más teafajták esetén javasolt néhány perces ázási idő pedig e típus esetén egyes kultúrában akár egész éjszakásra is hosszabbodhat.

Scroll To Top