Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Minden, amit a teáról tudni kell IV. – Teák, melyek nem tealevélből készülnek

Legutóbbi cikkünkben bemutattuk a teacserje leveleiből készült teafajtákat. Ezen a héten pedig az egyéb növényekből készült forró italokat ismerheted meg a Zila blogján.

1. Csung csa tea

csung csa (虫茶) tea neve szó szerinti fordításban féregteát jelent. Ez persze nem azt jelenti, hogy az elkészítésének bármi köze lenne férgekhez. Ezt a gyógyhatású teakülönlegességet a teanövény magjából állítják elő.

A hagyományos kínai orvoslásban a nyári hőség okozta panaszok enyhítésére és az influenza tüneteinek kezelésére használják.

2. Kukicsa tea

A téli tea néven is emlegetett kukicsa tea a téli teacserjéről szedett gallyak és levelek törmelékéből készül. Zöld teaként és oxidált változatban is kapható; a japánok kedvelt itala.

Kukicsa teát 70-80 °C-on ajánlják elkészíteni. A keverékből főzött ital krémes, édeskés ízű, antioxidánsban gazdag. A makrobiotikus diétát követők számára ajánlott a fogyasztása.

3. Rooibos tea

Az elmúlt években hazánkban is egyre nagyobb népszerűségre szert tevő rooibos tea a közhiedelemmel ellentétben nem a teacserje leveleinek feldolgozásából készül, hanem a Dél-Afrikában őshonos vörös fokföldirekettye leveleiből és fás részeiből.

A rooibos leveleinek szüretelése és feldolgozása a teanövényhez hasonló módon történik. A rooibos teából is készülhet zöld és fermentált változat. Ez utóbbi az oxcidációs folyamat során kapja meg jellegzetes vörös színét és frissítő, fűszeres ízét. A belőle készített ital koffeinmentes, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag.

4. Honeybush (mézbokor) tea

rooibos teával gyakran egy keverékben kínált honeybush tea a Dél-Afrika legdélebbre eső régióinak tengerpartjain és hegyvidékein fellelhető mézbokor leveleiből készül. A vörös fokföldirekettyével közeli rokonságan álló növény émelyítően édes illatú virágairól kapta a nevét.

A belőle készült tea könnyű, édeskés ízű. A honeybush teának számos jótékony hatása ismert. Dél-Afrikában hagyományosan a légúti megbetegedések tüneteinek enyhítésére használták, emellett egyes kutatások szerint pozitív hatással lehet a 2. típusú diabéteszre és az inzulinrezisztenciára, valamint a szív- és érrendszerre.

 

5. Matétea

A Dél-Amerikában őshonos yerba mate nevű magyalfajta leveleiből készített italt a paraugayi őslakosok már Amerika felfedezése előtt is fogyasztották. A yerba maté a guaraní kultúrában kultikus, rituális szereppel bírt, valamint gyakran használták fizetőeszközként más törzsekkel folytatott cserekereskedelem során. Úgy tartották, hogy miután az istenek befejezték a világ teremtését, mind összegyűltek és matéteát ittak. Egy legenda szerint a yerba matét Tup, a jó isten adta az embereknek, hogy segítse őket. A matétea elkészítését az őslakosoktól tanulták el a spanyol és portugál gyarmatosítók, később a területre misszionáriusként érkező jezsuita szerzetesek terjesztették el Európában.

A matéteát hagyományosan 70-80 °C-os vízzel készítik el, és egy gömbölyded edényből bombillának nevezett szűrős, fém szívószál segítségével fogyasztják, így elkerülik, hogy a tealeveleket is megigyák. A matétea koffeintartalmának köszönhetően serkentő, élénkítő, vízhajtó hatású, javítja az anyagcserét és magas C-vitamin tartalma miatt a szervezet ellenállóságát is erősíti.

 

6. Gyümölcsteák

Teák természetesen nemcsak egyes növények leveleiből, hanem azok terméseiből, esetleg virágaiból is készülhetnek. A leggyakoribb gyümölcstea alapanyagok a hibiszkusz, a csipkebogyó, az alma és különböző bogyós gyümölcsök.

A gyümölcsteák különleges fajtája a sült tea. A sült teákat és elkészítési módjukat egy tavalyi blogcikkünkben mutattuk be.

7. Gyógyteák, herbateák

Ízletes és jótékony hatású főzeteket nemcsak a teacserje leveléből készíthetünk, hanem különböző gyógynövényekből is. Ezeket a teákat gyakran leginkább jótékony hatásaik miatt fogyasztják.

A leggyakoribb herbatea alapanyagok a kamilla, a gyömbér, a menta és a csalán, de elérni kívánt hatástól függően számtalan egyébnövényből, növénykeverékből készíthető finom és jótékony hatású főzet.

Scroll To Top