Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Minden, amit a teáról tudni kell V. – A tea a gasztronómiában

A tea forró italként, főzetként önmagában is ízletes, e heti blogcikkünkben viszont azt mutatjuk be, milyen ételekben és egyéb italokban találkozhatunk a teával, mint összetevővel, ízesítővel.

Az ízesítőként használt teákról a legtöbbeknek valószínűleg a matcha tea jut először eszébe. A matcha a zöld tea egy különleges különleges fajtája. Elsősorban Japánban termesztik, ahol kezdetben gyógyászati célokból használták, és a mai napig a teaceremóniák köztiszteletben álló teájaként tartják számon. A legmagasabb minőségű matcha Kyoto környékén terem. A növényeket a betakarítás előtt 3 hétig árnyékolják, így a teacserjék hosszú, vékony szárat növesztenek, leveleik sötétebbek lesznek és magasabb lesz a klorofill és theanintartalmuk.

A leveleket a betakarítás után gőzölik, lehűtik, szárítják, majd gránitkövek között porrá őrlik. A porból nemcsak tea készül, hanem egyre szélesebb körben elterjedt az ízesítőként való alkalmazása. Megtalálhatjuk fagylaltokban, különböző édességekben, turmixokban és szeszes italokban is.

Természetesen nem csak a matcha tea por használható különleges ízesítőként. Puncsok, forralt borok és egyéb forró italok ízének lágyításához gyakran kifejezetten ajánlott némi forró teát használni. Emellett a tea jeges italokban, sőt egyes koktélokban is gyakori összetevő. Nagyszerű példa az egész világot meghódító közkedvelt tajvani ital, a bubble tea.

A teával persze nem csupán italokat tehetünk még különlegesebbé. Az interneten számtalan olyan recepttel találkozhatunk, melyek a szárított tealevelek formabontó felhasználásához adnak ötleteket.

rooibos tea édes, fűszeres ízvilága remekül passzol karácsonyi süteményekhez. A teát a sütemény tésztájába, a mázba vagy kár a szórócukorba is belekeverhetjük, hogy egy különleges, újszerű aromával tegyük izgalmasabbá a megszokott ízeket.

A menta és a csokoládé verhetetlen páros. Éppen ezért a mentatearemekül ki tudja egészíteni különböző csokoládés édességek, browniek, muffinok, fudge cakek ízvilágát. A teacserje leveleinek friss, fanyar íze pedig húsételekhez passzohat nagyszerűen, így fűszeres páclevekben is bátran kísérletezhetünk a tea használatával.

A tea tehát nemcsak italként élvezhető. Az izgalmas ízek kedvelői és a gasztronómiai újítások szerelmesei bátran kísérletezhetnek az aromás tealevelek egyéb felhasználási módjaival is.

Scroll To Top