Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Mit tegyünk a fagyasztóba?

Már sok generációval ezelőtti felmenőink is felismerték: ha elég hideg helyen tárolunk bizonyos ételeket, akkor azok nem fognak tönkre menni. Az viszont sok kísérletezést igényelt, hogy rájöjjenek, mit szabad fagyasztani és mit nem. Hogy neked ne kelljen ezekkel bajlódnod, összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat!

De kezdjük az alapoknál: miért is maradnak ehetők az ételek, ha a fagyasztóba tesszük őket? A hőfok ilyen mértékű csökkenése megakadályozza, hogy az ételekben található mikroorganizmusok tovább szaporodjanak, ám a vitaminok szinte teljes mértékben megmaradnak bennük (csak a C-vitamin az, amire ez az eljárás nincs annyira jó hatással.

Gyümölcsök

Főleg télen jön jól, ha a fagyasztónkban lapul némi gyümölcs, amiket még nyáron tettünk el, hiszen ilyenkor a szezonális gyümölcsök száma jelentősen lecsökken. Szerencsére a legtöbbjük jól fagyasztható, különösképp a bogyós gyümölcsök, mint például ribizli, szeder, málna, cseresznye vagy meggy, de a csonthéjasokkal sem kell óvatosan bánnunk.

Sok bolti előfagyasztott gyümölcsmixben találunk epret vagy szamócát, pedig akik kóstolták, bizonyára már rájöttek, hogy ezek a gyümölcsök sokat veszítenek frissességükből. Ha mi magunk tesszük el a gyümölcsöket, ezeket inkább hagyjuk ki a fagyasztóból.

Persze a fagyasztás módjára is érdemes figyelni, rengeteg apró trükk van, amikkel megkönnyíthetjük a saját dolgunkat, ezekről korábban itt írtunk.

Húsok

Ha van olyan kategória, melynél egy percig sem kell gondolkoznunk, hogy vajon mehet-e a fagyasztóba, az a húsok és a belőlük készült ételek csoportja: minden, ami hús, az fagyasztható. Az egyetlen dolog, amire nagyon figyelni kell – akár csirkéről, disznóról, halról vagy bármi másról van szó –, az a feldolgozás.

Lehetőleg előre tervezzük meg, hogy az állat melyik részét milyen ételbe szánjuk majd, és eszerint fagyasszuk: porciózva, filézve, szeletelve. Hiszen ha egyben, nagyobb adagokban és előkészítés nélkül tesszük a mélyhűtőbe, később kénytelenek vagyunk az egészet kiolvasztani, amit pedig nem használunk fel azonnal, az mehet a kukába!

Tejtermékek

A legtöbb tejtermék bátran fagyasztható: a vaj, a magas zsírtartalmú sajtok vagy épp a juhtúró esetében semmilyen változást nem fogunk tapasztalni.

Ám az alacsonyabb zsírtartalom – még ha a fagyasztást nem is teszi lehetetlenné – állagváltozást fog eredményezni. A legérdekesebb ilyen szempontból a tejszín, amit ugyan tárolhatunk a fagyasztóban, kiolvasztás után már nem tudunk belőle habot készíteni. Ugyanakkor, ha magát a habot fagyasztjuk le, akkor kiengedés után is tudjuk használni – igaz, az eredmény nem lesz tartós.

A tejtermékek tiltólistáján viszont van három szigorú tétel: tejföl, kefir és joghurt. Ezek a zsír kicsapódása miatt grízessé válnak, így nem tudjuk őket használni.

Scroll To Top