Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Múltidézés a konyhában

Imádjuk az elektronikai áruházak konyhai részlegét. Hosszan tudunk gyönyörködni a különböző elképesztő gépekben, és elképzelni, hogy melyikkel milyen csodát lehet varázsolni az asztalra. De tegyünk most egy utazást a múltba, és gondoljunk vissza nagymamáink, dédnagymamáink konyháira, ahol még az elektromos gépeknek híre-hamva sem volt. Ti használtátok már valamelyiket?

A konyhában ma már nincs nagyon szerepe a karizmoknak, de régen még a legegyszerűbb sütemények elkészítése is komoly fizikai munkát jelentett. Az igazán profiknak elég volt egy villa, hogy kemény tojáshabot készítsenek, de azért nekik is jól jött a klasszikus, tekerős habverő. Ezen a képen pedig egy még régebbi verzióját láthatjátok ennek az eszköznek.

 

Szilikonecsetből ma háztartásonként legalább két három darabot találunk, na de mi volt előtte? Hát a lúdtoll! Kicsit nehezebb volt ugyan a tisztítása, és idővel a lepény tetején is maradt némi lúdtollszösz, de azért utánozhatatlan nosztalgiával tölt el minket már a látványa is.

 

Pár perc alatt megfőzhető száraztésztát, amiket elég leemelni a polcról? Ugyan már! Az igazi konyhatündér nagyik maguk gyúrták és aprították a tésztákat. Persze azért néha ők is örültek egy „modern” eszköz segítségének.

 

Bizony, volt idő, amikor a darált húst nem előre csomagolva, de még csak nem is a hentestől külön kérve lehetett beszerezni. Ha a disznóvágás után darált verzióban szerették volna elkészíteni a húst, akkor maguknak kellett megoldani. Méghozzá egy ilyen – szintén erős karokat igénylő – daráló segítségével.

 

Kotyogós kávéfőzőt még ma is sokat láthatunk – vannak, akik a mai napig arra esküsznek. Ám erre az eszközre már inkább csak konyhai díszként bukkanhatunk rá. Pedig egy ilyen kávédaráló nélkül aligha kerülhetett volna egy jó erős fekete a csészékbe.

Scroll To Top