Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Mutasd a tányérod, megmondom ki vagy! – Bizarr ételek a világ körül

Pár éve lépten-nyomon egy olyan videóra bukkanhattunk, melyben külföldiek csodálkoznak el vagy épp botránkoznak meg magyar ételek kóstolása közben.

Nos, azok, akik ebben a videóban szerepelnek, minden bizonnyal még sosem jártak például Peruban vagy Kínában, ahol a mi fogásainknál sokkal furcsább dolgokat kóstolhatnának. Összeszedtünk néhányat, amik bizony még a mi sokat kóstolt ízlelőbimbóinkat is meglepnék.

Peru: békadzsúsz

Békát a magyarok is esznek, olyannyira, hogy minden kisgyerek tudja, hogy Bíró Marcsa békacombot ropogtatott. Az azonban már kissé furcsának tűnik, hogy békát igyon valaki. Pedig peruban nem is olyan ritka jelenség ez! Az úgy nevezett extracto de rana, azaz békadzsúsz pontosan az, amire a nevéből következtetünk: turmixgépben pépesített (nyers) béka. Erről a furcsa turmixról úgy tartják, erős afrodiziákum, de azért mi nem próbálnánk ki, ha nem muszáj.

Indonézia: kobraburger

A street food virágkorában szinte hihetetlen, hogy még nem jelent meg a hazai burgergkultúrában ez a különlegesség. Klasszikus hamburgerről beszélhetünk zöldségekkel, majonézzel, zsemlével, csakhogy a marha-, stertés- vagy épp csirkehús helyett itt kobraszeleteket találunk benne. Mi tagadás, ennek azért adnánk egy esélyt.

Vietnám: sült patkány

A szükség nagy úr, tartja a mondás. Vietnámban is épp így voltak ezzel az emberek, amikor egy nagy ínség idején ráfanyalodtak a patkányhúsra. Csakhogy mint kiderült, egy jól elkészített patkány nem is annyira rossz. A vietnámiak annyira megszerették, hogy ma már a holdnaptár végén ünnepi fogásként tálalják.

Kína: péniszétterem

Ha valahol, hát Kínában biztos sok furcsaságra bukkanhat az ember. Aki ezt nem hiszi, csak látogasson el arra a pekingi helyre, amit mindenki csak „péniszétteremként” emleget. Bár több helyen is kaphatók az állatok nemi szerveiből készült ételek, a Guolizhuang kimondottan ezekre specializálódott.

Indonézia: főtt denevér

Ismét Indonéziába látogatunk, ahol úgy tűnik, bőven akadnak bizarr fogások. Ha a kobraburgeren már túl vagyunk, ideje szintet lépni és megkóstolni kókusztejben főtt denevért. Mivel a húsevő denevérek nagyon sok fertőzést hordoznak, ezért gyümölcsevő társaikat használják fel a szakácsok: a belsőségektől megszabadított állat testét egészben dobják a chilis-gyömbéres kókusztejbe, amiben aztán puhára főzik. Te megkóstolnád?

Scroll To Top