Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Nosztalgiázz klasszikus menzai fogásokkal otthon!

Lehetett szeretni és lehetett utálni az iskolai menzát, egy azonban biztos: a hagyományos menzai fogások szerves részét képezték életünk első két évtizedének. És ugyan ínyenc fogásoknak aligha nevezhetők ezek a klasszikus ételek, kellemes nosztalgikus érzésekkel tölthet el az ízük.

 

Finomfőzelék

A főtt répa sok gyerek ellensége, így nem csoda, hogy a finomfőzelék nem tartozott a legnépszerűbb fogások közé. Pedig friss íze és magas tápanyagtartalma miatt kifejezetten kellemes ebéd vagy vacsora válhat belőle felnőttek számára is.

Hatalmas előnye, hogy a klasszikus zöldborsó és sárgarépa keverékén kívül szinte bármilyen zöldség kerülhet bele. Ráadásul pikk-pakk roppant egyszerű, költséghatékony és számos diétába beilleszthető fogást varázsolhatunk az interneten fellelhető finomfőzelék receptek valamelyikéből kiindulva.

 

Húsgombóc paradicsomszósszal

Igazi menzai klasszikus a főtt burgonyával tálalt és paradicsomszósszal nyakon öntött húsgombóc. A hagyományos töltött paprika töltelékéhez hasonló darálthúsból és rizsből készült gombócot némi hagyma, pirospaprika, bors és őrölt kömény varázsolja kifejezetten menzás ízvilágúvá.

Hatalmas előnye, hogy viszonylag egyszerű elkészíteni. A paradicsomszószhoz akár nyáron eltett paradicsomlevet is használhatunk, a gombóc pedig nagyszerű maradékmentő megoldás lehet.

 

Bolognai spagetti

A menzai fogások jolly jokere. A finom, darálthúsos, paradicsomszószos tészta a legtöbb gyerek kedvence volt, és valóságos ünnepnapnak számított, ha ezt kínálták az iskolai menzán. Ilyenkor garantáltan kiürültek a tányérok, és gyakran még repetáért is felsorakoztak a diákok.

Otthon elkészíthetjük a magyarosított, „menzás” verzióját is a nosztalgia kedvéért, de kipróbálhatjuk akár az étel hagyományos, olaszos verzióját is, amely parmezánnal tálalva a menzán töltött délutánok helyett akár az olasz nyaralások hangulatát is felidézheti, egy pohár finom vörösborral kísérve pedig könnyű, romantikus vacsora varázsolható belőle.

 

Sült hús meggyszósszal

Talán nincs is klasszikusabb menzás étel a meggyszósszal és krumplival tálalt húsnál. Ezt mi sem mutatja jobban, minthogy a fogást a legtöbb helyen a mai napig menzás sült hús néven emlegetik.

Az általában marhából vagy sertésből készült sülthús és a natúr krumpli ízvilágát meglepően kellemesen dobta fel a meggyszósz egy egészen különleges, már-már kreatívnak mondható ízvilágot varázsolva a tányérunkra.

A fogás lelkét adó meggyszószt meggybefőttből némi puddigporral, keményítővel vagy liszttel, egy kevés tejföllel vagy tejjel, fahéjjal és némi szegfűszeggel otthon is könnyen elkészíthetjük, az íze pedig garantáltan felidézi majd az önfeledt gyermekkor legszebb pillanatait.

 

Paradicsomleves

Sok klasszikus menzai fogáshoz hasonlóan ez az étel is megosztónak számít. Arról, hogy az igazi paradicsomleves édesen vagy sósan készül-e, oldalakon keresztül lehetne értekezni. Természetesen kizárólag ízlés dolga, hogy otthon olaszosan, egy kis bazsalikommal vagy fokhagymával megbolondítva készül-e, vagy spanyol mintára hidegen, gazpachóként tálaljuk, netán az édes verzióhoz ragaszkodunk.

Annyi biztos, hogy az iskolai menzán ez utóbbi változattal találkozhattunk, és a sűrű, laktató levesből természetesen nem hiányozhatott a betűtészta sem.

 

Piskótakocka csokiöntettel

Természetesen ez a hamisítatlan menzai desszert sem maradhat ki a sorból. A magas, omlós piskótakockával kínált csokiöntet illatát gyakran már a folyosóról érezhetjük az ebédlő felé tartva. A bolognai spagettihez hasonlóan a csokiszószos piskótakocka maradékával kapcsolatban sem kellett aggódnia a konyhásoknak, hiszen alig voltak olyanok, akik hagytak belőle.

A nosztalgiázni vágyók otthon is gyorsan elkészíthetik a magasra sütött, puha, natúr piskótát, melyet egy hígra főzött csokoládé pudinggal vagy kakaós sodóval tálalhatnak. A klasszikus fogást akár friss, szeletelt gyümölcsökkel is feldobhatjuk, melyek fogyasztására ebben a formában talán könnyebben rávehetjük a gyereket.

Scroll To Top