Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Olajos magvak – miért fogyasszuk őket?

Szeretnél nassolni munka vagy az esti filmezés közben, de a csoki és a chips ősi ellenséged? Akkor válaszd az olajos magvakat! Persze ezt is csak mértékkel, mert a rengeteg pozitívum mellett van néhány hátulütőjük is.

Kezdjük a rossz hírekkel: sajnos nagyon sokan allergiásak ezekre a magokra. A mogyoró az egyik leggyakoribb allergén alapanyag, mind az érzékeny emberek számát, mind pedig a felhasználást tekintve. Emellett a magas zsírtartalma miatt nem alkalmas fogyókúrás célokra, pedig sokan épp ezért választanák a csoki helyett.

Szerencsére a mérleg másik nyelvén is találunk sok mindent. Bármelyiket is választjuk az olajos magvak közül, biztosan rengeteg többszörösen telítetlen zsírsavat viszünk be vele a szervezetünkbe. Emellett csökkentik a gyulladásokat, a koleszterinszintet és a vérnyomást, erősítik az érrendszert, ráadásul egyre inkább úgy tűnik a kutatások alapján, hogy a cukorbetegség egyes fajtáit is megelőzhetik.

A magok fajtájától függően magas az ásványi anyag és a vitamintartalmuk is. A dió kalcium-, magnézium, mangán- és vastartalma, valamint B1 és B6 vitaminok terén kiemelkedő. A kesudió kiváló K-vitamin, magnézium- és vasforrás, míg a makadámdióval rengeteg B1-vitamint, szelént, magnéziumot és rostokat vihetünk be a szervezetünkbe.

A süteményekhez is kiválóan hasznosítható mandula is roppant egészséges: nagy mennyiségben tartalmaz B2-vitamint, kalciumot, mangánt, magnéziumot, foszfort, cinket és vasat, valamint az antioxidánsok közé tartozó E2-vitamint.

Ha tehát szeretnénk valóban egészséges rágcsálnivalót választani, keverjünk össze olajos magvakat, de mint mindent, ezt is fogyasszuk mértékkel!

nuts-1703663_1280

Scroll To Top