Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Öntöttvas edények – Miért jók és mire figyeljünk velük kapcsolatban?

Bár már időszámításunk előtti 8. századtól kezdve használják mindazok, akik főzésre adták a fejüket, az utóbbi évtizedekben egyre kevesebb figyelmet kapnak az öntöttvas edények. Pedig fantasztikus tulajdonságaik miatt érdemes lenne többet foglalkozni velük!

Egészen a vaskortól kezdődően használják a szakácsok a vas edényeket, melyek egykor forradalmasították az egész gasztronómiát. Hosszú évszázadokon át tartó töretlen sikerüket annak köszönhették, hogy generációkon keresztül képesek voltak kiszolgálni egy-egy család igényeit a konyhában, a nyílt lángon és a kemencében egyaránt remekül használhatóak voltak. Az elmúlt évtizedekben számos alternatív eszköz került azonban a piacra, melyek olcsóbb megoldást jelentettek a hétköznapi felhasználók számára, így az öntöttvas edények szép lassan kiszorultak a konyhákból.

Mára egy-egy ilyen edény megdöbbentően sokba kerülhet, ami miatt sokan ódzkodnak a beszerzésétől, pedig élettartama és praktikus tulajdonságai miatt megéri a beruházást. A legfontosabb talán, hogy ezek az edények bármilyen tűzhelyen használhatóak: a hagyományos, gáz és kerámia főzőlapok mellett az indukciós lapok esetén is ez bizonyul a legideálisabb megoldásnak, hiszen ebben az esetben a kulcs a mágnesezhetőség.

A másik fontos pozitívum, melyet a profi szakácsok gyakran felemlegetnek, a fokozott ízélmény, melyet az öntöttvas edényekben készült ételek esetén tapasztalhatunk, legyen szó akár főzésről vagy sütésről. Bár viszonylag sokáig tart, míg ezek az edények átmelegszenek, utána azonban minden társuknál egyenletesebben adják át a hőt, köszönhetően annak, hogy egyetlen darabból, egyenletesen formázzák meg őket.

Ráadásul karcmentesek, nagyon nehezen sérülnek meg és még a legmagasabb konyhai hőmérsékleteket is jól bírják. Sőt, mi több! A bennük készült ételekbe a szervezet számára fontos vas is kerül, ezért kimondottan ajánlott a vegetáriánus életmódot választók számára, illetve azoknak, akik vérszegénységben szenvednek.

Hogy akkor mégis miért bukkan fel olyan ritkán korunk konyháiban? Az elsődleges ok valószínűleg az ára, hiszen egyetlen minőségi edény több tízezer forintba is kerülhet. A másik nagy ellenérv az edények súlya, ugyanis a vastag, vasból készült falak bizony nehézzé teszik őket, így a velük való főzés sem mindig egyszerű. Használatukkor ráadásul arra is figyelni kell, hogy tárolásra nem alkalmasak, valamint csak a kézi mosogatást bírják el, mosogatógépbe nem szabad tenni őket.

Ha azonban valaki az ellenérvek mellett is úgy dönt, beruház egy öntöttvas edénybe, biztosan nem fogja megbánni a döntését!

Scroll To Top