Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Ősszel is frisset, egészségeset!

Sokan úgy gondolják, hogy a nyár végével le kell mondani a friss, zamatos zöldségekről, pedig valójában rengetek olyan finomságot találhatunk az őszi hónapokban, melyek épp ilyenkor teremnek a legbőségesebben. Van, amit még utolsó alkalommal szerezhetünk be frissen, de olyan is akad, ami most indul csak be igazán.

Az utolsó finomságok

Sok kedvelt zöldség és gyümölcs valóban nyáron a legtermékenyebb, ám akad bőven olyan, melyet még szeptemberben és októberben is betakaríthatunk. A gyömölcsök jelentős részére ez sajnos nem igaz, de ha nem akarunk lemondani ezekről az üdítő nassolnivalókról, akkor sincs minden veszve. Bogyós gyümölcsökből a málnát és a szedret, a lédúsabb finomságokból a sárga- és görögdinnyét is érdemes ilyenkor figyelni a piacokon, hiszen jó eséllyel friss példányokat találhatunk, de az egzotikusabbnak számító friss fügét is érdemes szemmel tartani.

A kedvenc nyári zöldségeinkről sem kell lemondanunk, hiszen október végéig még bőven lelhetünk friss, vitamindús paradicsomra és paprikára, de az egész nyáron át termő zöldborsó és cukkini segítségével is változatosabbá tehetjük étrendünket.

Indul a szüret!

A szüret fogalmát leginkább a szőlőhöz szoktuk társítani, s ez nem is meglepő az őszi hónapokban, hiszen ilyenkor szinte minden ekörül a csodás gyümölcs körül forog. Ugyanakkor nem csupán a szőlőről szól a világ szeptember és október beköszöntével! Ekkortól élvezhetjük ugyanis a birsalma és a naspolya csodáit, a zödségekről nem is beszélve!

Az ősszel termő zöldségek között megtalálhatjuk az egészen áprilisig betakarítható fekete retket és pasztinákot, de ekkortól kerülhet a kosarunkba majd a tányérunkra az októbertől márciusig étlapunkon szereplő sütőtök, de a padlizsánnak a kelbimbónak és a kínai kelnek is örülhetünk ebben az időszakban.

Egész éven át tartó boldogság

Szerencsére vannak olyan nagy kedvencek, melyekről soha nem kell lemondanunk, és nem csupán a konzerves vagy fagyasztott kiszerelésnek köszönhetően, hanem azért is, mert az év egészében hozzák termésüket.

Ha biztosan friss gyümölcsöt szeretünk vásárolni, részesítsük előnyben az almát, körtét és különböző magvakat, ha pedig zöldségek terén szeretnénk frissen betakarított darabokat beszerezni, akkor bátran próbálkozzunk a babbal, burgonyával, céklával, fejes káposztával, karalábéval, zellerrel és sárgarépával, hiszen ezek az év egészében teszik gazdagabbá és ízletesebbé az ételünket és az életünket is.

Scroll To Top