Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Otthonunk, Pestszentlőrinc

Habár a Zila Kávéház már régóta állandó eleme a pestszentlőrinci látképnek, fennállásunk előtt és alatt is számtalan változás ment végbe ezen a kedves környéken.

Pestszentlőrinc már a honfoglalás idején lakott volt, legkorábbi ránk maradt írásos említése például XIV. századi oklevelekben található. A középkori Szentlőrinc ugyan elnéptelenedett a török hódoltság idején, de az 1700-as években újabb betelepülők érkeztek, így a kerület története tovább folytatódhatott. Nem is akárhogy, hisz Budapest kapuját számos híres történelmi személyiség találta rendkívül vonzónak.

Kevesen tudják például, hogy itt tevékenykedett Mayerffy Xavér Ferenc, aki a XIX. század elején mintagazdasággá fejlesztette Pestszentlőrincen kialakított majorát. Az ő emlékét őrzi a terület, mely aztán nemzetközi repülőterünknek is kölcsönözte nevét egy ideig.

Persze nem csak a Ferihegyre lehetünk büszkék; az Országos Meteorológiai Szolgálat Központi Előrejelző, Központi Légkörfizikai Intézete is itt, kerületünkben kapott helyet.

Mayerffy mellett azonban más híres koponyák is tevékenykedtek nálunk életük során.

Villája volt itt például báró Eötvös Loránd politikus-fizikusnak, aki itt kezdte meg híres szabadtéri torziós inga kísérleteit, de Puskás Tivadar is vásárolt itt egy ingatlant, aki később a telefonhírmondót és a telefonközpontot is feltalálta.

Margó Tivadar biológus is híres pestszentlőrinci személyiség, aki örökléstani kutatásaival írta be magát a tudósok nagykönyvébe, és gróf Lónyay menyhért pénzügyminiszter is itt tevékenykedett, aki elérte, hogy 1875-ben kialakítsák a Cegléd-Szolnok vasútvonalon a „Puszta Szent Lőrinc Nyaraló” vasútállomást. Neki köszönhető, hogy már ekkor könnyen megközelíthetővé vált a település.

Végezetül pedig itt vagyunk mi is, immár közel harminc éve, és azóta is Pestszentlőrinc szívében várjuk vendégeinket, hogy vendégül láthassuk őket egy-egy finom ebédre vagy vacsorára.

Scroll To Top