Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Pohárfajták – borospoharak

Ahányféle ital van, annyiféle pohár is, egy előkelőbb asztaltársaságnál vagy egy étteremben kiemelt fontossággal bír, hogy mindent a megfelelő eszközzel tegyenek elénk. Néha nehéz eligazodni a sok pohárféle között, de aggodalomra semmi ok, mi összeszedjük, miről mit érdemes tudni. Kezdjük a borokkal!

A boros poharak első, s talán legszentebb szabálya, hogy soha nem készülhetnek színes üvegből. A finom borok fogyasztásakor ugyanis a látvány éppoly fontos, mint az illat vagy az íz. A színeket pedig csak a tökéletesen tiszta és átlátszó poharak mutatják meg.

A borospoharak szára és talpa nem dísz, hanem funkcióval rendelkező kialakítás! Ugyanis ha a testénél fogjuk meg a poharat, miközben szellőztetjük, „pörgetjük” a bort – márpedig minden egyes bornál szükség van a szellőztetésre a hosszan tartó palackozás után –, nem csak elveszünk az esztétikai értékéből, de kezünk melegével meg is langyosítjuk az italunkat, mire a fogyasztásra kerül a sor – ezt pedig érdemes elkerülni.

A fehér- és vörösboros poharak között méretben és formában is van különbség. Előbbiek közepes méretűek és karcsúbb formájúak, nagyjából 20 centiméter magasak, viszont öblösségük eltérhet. A Sauvignon blanc-os pohár karcsú, a cahrdonnay-s viszont széles kelyhű pohár. Előbbit a száraz, virágos ízű borokhoz, utóbbit az édesebb, gyümölcsösebbekhez valamint rozékhoz ajánlják.

A vörösborokat magasabb és nagyobb kelyhű pohárból célszerű fogyasztani, így több levegővel tudnak érintkezni, ami segíti az aromák és ízjegyek kibontakozását. Itt is két fő típus van: a burgundi pohár a közepes testű, gyümölcsös borokhoz ajánlott, míg a bordeaux-i pohár – mely nyúlánkabb, szűkebb kialakítású – a magasabb tanninszintű, testesebbekhez.

Önálló kategóriát képeznek a desszertboros poharak. Ezekből olyan természetes, édes fehérborokat fogyasztunk, amik valóban desszertként vagy desszertek mellé ajánlottak.

 

Scroll To Top